magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Firma Getrag Ford má záujem o absolventov košického SOU Aurela Stodolu
@ Aktuálne -> Školstvo      Apr 07 2005 - 09:05 GMT
Košice (TASR) - Záujem o absolventov košického Stredného odborného učilišťa (SOU) Aurela Stodolu prejavila nadnárodná spoločnosť Getrag Ford Transmissions (GFT), ktorá pripravuje výstavbu závodu na prevodovky v priemyselnom parku Kechnec v okrese Košice-okolie. Jej manažéri pre kvalitu a ľudské zdroje žiakom a pedagógom SOU prezentovali firmu a jej výrobné prevádzky v Nemecku i Európe.

SOU pre GFT vytypovala a kontakty sprostredkovala Slovenská agentúra pre rozvoj investícii a obchodu (SARIO). Podľa predbežných ústnych dohôd podpíšu obidvaja partneri v dohľadnom čase memorandum o spolupráci, informoval riaditeľ SOU Miroslav Felber. Nasledovať bude zaškolenie dvoch až troch pedagógov v nemeckom Kolíne nad Rýnom, kde následne pôjde na ročnú stáž aj 20 učňov.

Zástupcovia GFT sa už oboznámili s úrovňou prípravy strojárskych a elektrotechnických profesií v SOU a zdá sa, že im maximálne vyhovuje, povedal Felber. Spresnil, že GFT by SOU mala dodať aj svoje numericky riadené (NC) stroje z výroby so softvérom. SOU to umožní pripravovať pre partnera nielen svojich absolventov, ale zaškoľovať aj ďalších zamestnancov podobne, ako to bolo v prípade americkej firmy Molex Slovakia v Kechneci.

Felber predpokladá, že po rozbehu spolupráce sa zvýši aj záujem o strojárske profesie, ktorý doteraz upadal. Podľa neho to súviselo s pretrvávajúcou mylnou predstavou o strojárskom remesle ako špinavej a fyzicky náročnej práci, čo s rozvojom NC techniky, mechanizácie a automatizácie výrobných procesov už dávno neplatí.

Bývalé SOU strojárske v Košiciach, teraz SOU Aurela Stodolu, môže pre GFT pripravovať profesie elektromechanik, mechanik strojov a zariadení, mechanik - nastavovač, operátor zváracích strojov a zariadení či dizajnér - modelár, dodal Felber.

Podľa memoranda, ktoré GFT a zástupcovia Ministerstva hospodárstva (MH) SR podpísali 11. februára, investuje nemecký výrobca automobilových prevodoviek na Slovensku takmer 350 miliónov EUR, čo je v prepočte asi 13,63 miliardy SKK. Výroba v závode v Kechneci by mala začať na prelome rokov 2006 - 2007. Prácu tam nájde najmenej 1 000 ľudí a ďalších 1 500 pracovných miest vznikne u subdodávateľov.

(1 EUR = 38,950 SKK)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]