magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košická Technická univerzita spolupracuje s University of Florida
@ Aktuálne -> Školstvo      Apr 08 2005 - 15:42 GMT
Košice 8. apríla (TASR) - Slovensko má podľa popredného amerického odborníka na cestovný ruch Abrahama Pizama z University of Florida potenciál stať sa turistickým Švajčiarskom strednej Európy.

"Žiada si to len uvedomenie vlády a obyvateľstva, že cestovný ruch môže byť nosným sektorom hospodárstva, primerané investície a dostatok kvalifikovaných ľudských zdrojov" - uviedol dekan fakulty Rosen College University of Florida na dnešnej tlačovej konferencii v Košiciach. Do mesta pricestoval na dvojtýždňový pobyt na Fakulte Baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií košickej (BERG) košickej Technickej univerzity (TU), aby priblížil americké skúsenosti v cestovnom ruchu a dohodol ďalšie formy spolupráce.

"Spolupracujeme už tri roky. Momentálne pracujeme na formách grantov, ktoré by umožnili recipročnú výmenu odborníkov a študentov" - uviedol za hostiteľov docent Gejza Timčák z Katedry geopropagácie fakulty BERG TU. "Nakoľko je rozvoj cestovného ruchu aj v regionálnych prioritách, veríme, že naša snaha bude korunovaná úspechom a v priebehu 2-3 rokov ukončíme nielen terénny výskum, ale aj štruktúrovaný návrh generálnej stratégie cestovného ruchu - takzvaný Master plan of tourism pre Košický samosprávny kraj", dodal Timčák.

Profesor Pizam informoval, že ich fakulta Rosen College pôsobí vo floridskej oblasti koncentrovanej svetovej turistiky Orlando, ktorú ročne navštívi 42 miliónov turistov. Komplex je na ploche 20 000 metrov štvorcových a vybudovali ho nákladom 36 miliónov USD zo súkromných a štátnych prostriedkov. Študuje v ňom 1500 poslucháčov, ktorí už počas štúdia pracujú v rôznych zariadeniach cestovného ruchu a po absolvovaní nastupujú na manažérske funkcie.

Návšteva Abrahama Pizama v Košiciach sa premietla aj do pedagogiky - mal dve prednášky pre študentov a 12. apríla vystúpi s prednáškou Ochrana a bezpečnosť v cestovnom ruchu. Americký hosť navštívil aj naše významné oblasti cestovného ruchu ako sú Vysoké Tatry či Tokajská vinárska oblasť.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]