magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Detské divadelné Košice ponúknu množstvo roztomilých vystúpení

Malí herci vás prenesú do sveta bezhraničnej fantázie
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 12 2005 - 12:18 GMT

(Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa) -- Pokiaľ sa radi nechávate unášať do sveta rozprávok, obľubujete divadelné predstavenia a dojímajú vás milé detské vystúpenia, práve vám je určená krajská súťažná prehliadka detskej dramatickej tvorivosti Detské divadelné Košice. Uskutoční sa 15. – 16. apríla v priestoroch CVČ Domino na Popradskej ulici. Úlohu hlavného organizátora a odborného garanta aj tentoraz plní Krajské osvetové stredisko v Košiciach.

V priebehu dvoch dní vystúpi dokopy dvanásť súťažných kolektívov, zaujímavosťou bude hosťujúci súbor z Poľska. Diváci budú mať možnosť vychutnať si osem činoherných produkcií, tri hudobno-dramatické programy a jedno bábkové divadielko. Námetom prezentovaných divadelných predstavení budú upravené predlohy ľudových rozprávok, studňou inšpirácií bude i slovenská klasika, svetová tvorba či dokonca autorská tvorba s vlastnou hudbou.

Predstavia sa tri súbory z Košíc a tri z Košíc – okolia, taktiež tri „želiezka“ v ohni bude mať na súťažnej prehliadke okres Spišská Nová Ves. Jeden súbor pricestuje z okresu Gelnica, jeden z okresu Michalovce a nebude chýbať ani kolektív z okresu Trebišov.

Piatkový program odštartuje hneď po slávnostnom otvorení vystúpenie LDS Bodka zo ZŠ Bruselská, ktorý predvedie predstavenie ´Ïuro – Truľo´ na motívy rozprávky P. Dobšinského v úprave a réžii K. Obyšovskej. Činoherné divadielko rozpovie divákom príbeh o dôsledkoch, ktoré prináša priveľká obetavosť a láska ku synovi.

Po činohre bude nasledovať hudobno-dramatické predstavenie ´Harlekýn´ v podaní DDS Lupienok z Čerhova na motívy B. Felixa a v réžii M. Tomášovej. Pred návštevníkmi sa rozvinie príbeh, v ktorom sa pomocou humoru a satiry bude riešiť problematika nerovného postavenia jednotlivých spoločenských vrstiev, odsúdi sa ľudská hlúposť a zlé vzťahy medzi ľuďmi.

Premiéru na krajskej súťaži bude mať DDS Haťapaťa zo ZŠ Masarykovej. Predstaví sa autorským hudobno-dramatickým predstavením o skladateľovi a „vyrušovaných“ hudobných nástrojoch ´Zázračná skrinka´ od M. Harčaríkovej a Z. Krafčíkovej.

Prvýkrát sa predstaví i DK pri ZŠ a MŠ Hrabušice hudobnou rozprávkou ´Popoluška´ v úprave a réžii V. Keritovej, v rámci ktorej vystúpi až rekordných 31 hercov.

Definitívnou bodkou bude vystúpenie DS 23 z Gymnázia Š. Moysesa z Moldavy nad Bodvou. Upravenou hrou ´Branko versus Valibuk – Syn minulosti´ na motívy Sama Chalúpku, v úprave a réžii M. Jasaňa, predostrie príbeh o osamelosti, manipulácii davom, o vyčleňovaní odlišných jedincov zo spoločnosti.

V sobotu 16. apríla odštartuje „maratón“ jedinečných divadelných zážitkov minuloročný víťaz DDS Kaja z MŠ Budapeštianska. Predstaví sa hrou ´O statočnom krajčírovi´ na motívy M. Štefánikovej v úprave a réžii J. Kavaschovej. S týmto predstavením získal i na tohtoročnej regionálnej súťažnej prehliadke DEDO 2005 prvenstvo.

Následne vystúpi DDS Bzučo zo ŽŠ Komenského v Sobranciach, ktorý činohrou na motívy H. CH. Andersena ´Cisárove nové šaty´ v úprave a réžii M. Kasičovej porozpráva divákom, ako sa zabaviť na márnivosti.

Vzťah medzi dospelými a deťmi rozoberie v bábkovom predstavení ´Ružové kráľovstvo´ na motívy J. Slováka a v úprave a réžii V. Sinčákovej štvornásobný účastník celoštátnej súťaže Zlatá priadka DDS Regetka z Ruskova.

DDS pri ZŠ Mníšek nad Hnilcom sa predstaví činohrou na motívy ľudovej rozprávky ´Domček, kto v tebe býva´ v úprave a réžii A. Pavlíkovej.

DDS Amos zo ZUŠ v Spišskej Novej Vsi sa predstaví hneď dvoma divadielkami. Režisérka I. Liptáková spracovala rozprávku P. Dobšinského ´Pamodaj šťastia´ i hru na motívy K. Nováka ´O palčekovi´, ktorá bude ukončením dvojdňovej „výpravy“ do sveta detského divadelného umenia. Súbor je nositeľom hlavnej ceny okresnej i regionálnej súťaže, dvojnásobný nositeľ ocenenia z celoštátnej súťaže Zlatá priadka.

Hosťujúci súbor z Poľska Teatrzyk miNiaTuRa, ktorý vystúpi nesúťažne, poteší divákov hrou ´Prawo jazdy´ (Vodičský preukaz) na motívy Z. Wójcikovej v réžii H. Wichniewicza. Divadielko Krosnenského Domu kultúry bolo založené v roku 2003. Cvičenia a skúšky súboru sú realizované formou hry na divadlo, ktorá umožňuje osvojenie si živého slova, voľnú scénickú tvorbu, ide o princíp tvorivej dielne. Hra zapája do deja aktívne i diváka.

Definitívnym ukončením pred ´repete´ ZUŠ zo SNV bude predstavenie ´Svinský pastier´ na motívy rozprávky H. CH. Andersena, v úprave a réžii K. Pekovej, v podaní DDS Dobráčik zo ZŠ v Slanci. Deti predvedú ako je možné zahrať sa s obyčajnými novinami.

Pokiaľ vás roztomilé detské divadielka nenechávajú ľahostajnými a máte záujem najmenších podporiť, nenechajte si ujsť túto jedinečnú dvojdňovú akciu. Vstup na podujatie je voľný.

Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]