magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

35. ročník Dargovskej ruže potešil záplavou krásnych ľudoviek

“Vo Šviňici opäť raz hudaci zahraľi“
@ Kultúra -> Podujatia      Apr 12 2005 - 15:49 GMT

(Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa) -- V sobotu 9. apríla 2005 nôtila doslova celá Svinica. V miestnom kultúrnom dome sa uskutočnila obľúbená súťaž v speve ľudových piesní okresu Košice – okolie ´Dargovská ruža´. Aj tento nielen divácky veľmi úspešný jubilejný XXXV. ročník zorganizovalo ako po iné roky Krajské osvetové stredisko v Košiciach v spolupráci s obcou Svinica.

Viac ako dvesto spevákov so „zlatom” v hrdle z dokopy 21 obcí ponúklo zaplnenému hľadisku chytľavé melódie rozmanitých východoslovenských ľudových piesní, na svoje si prišli milovníci rezkej muziky i clivých pesničiek.

V piatich kategóriách súťažilo sedem sólistiek speváčok do 35 rokov, štyri speváčky nad 35 rokov, šesť sólistov mužov, štrnásť ženských a štyri mužské spevácke skupiny.

Podujatie otvoril starosta obce Svinica Ing. ¼ubomír Šimko, po úvodnom prejave ktorého moderátorka dlhoočakávaného popoludnia Zuzana Bobríková pozvala na javisko Františka Balúna, vedúceho odboru kultúry KSK. Slová vďaky i symbolické dary adresoval osobnostiam, ktoré sa počas bohatej histórie súťaže o jej existenciu a kvalitu najviac pričinili. Ocenenými boli Anna Oravcová, zakladateľka Dargovskej ruže, pracovníčka vtedajšieho okresného výboru Slovenského zväzu žien, PhDr. Marta Čiderová, pracovníčka odboru kultúry KSK, ktorá celé roky podujatie aktívne podporovala a za obec Svinica prevzal ocenenie jej starosta Ing. ¼: Šimko.

Následne sa už povetrím začali niesť ľúbivé tóny ľudoviek, ktoré nenechali chladným ani jedného diváka. Sólistov sprevádzala ľudová hudba Železiar z Košíc.

Jednotliví interpreti odprezentovali pesničky z domáceho regiónu, prípadne z blízkeho okolia. Päťčlenná odborná porota na čele s predsedníčkou Annou Derevjaníkovou to ani pri hodnotení tohto ročníka Dargovskej ruže nemala ľahké.

V kategórii sólo spev ženy do 35 rokov napokon zvíťazila E. Amrichová z Veľkej Lodiny, druhá bola ¼. Benková z Poproča a bronz si vybojovala L. Hažerová z Trsteného pri Hornáde.

Spomedzi žien nad 35 rokov si zlato odniesla M. Nigutová z Družstevnej pri Hornáde, druhé miesto porota prisúdila A. Sokolovej z Kysaku a tretia skončila I. Dolgošová zo Slančíka.

V kategórii sólo spev muži bol najúspešnejší J. Farkaš zo Slanského Nového Mesta, druhý skončil ¼. Veréb z Trsteného pri Hornáde a o tretie miesto sa podelili L. Ducsay z Čečejoviec a V. Vasiľ z Rozhanoviec.

Zo ženských speváckych skupín porotu najviac zaujala ŽSS Fortuna z Poproča, druhé miesto patrí ŽSS Karička z Družstevnej pri Hornáde a tretia skončila ŽSS Budimírčanka z Budimíra.

Medzi mužskými speváckymi skupinami vynikol výkon MSS Hrabov z Trsteného pri Hornáde, striebro patrí MSS FSk Karička z Družstevnej pri Hornáde a o tretie miesto sa podelili MSS Bakšaňe z Kokšov – Bakše a MSS Beľanske parobci z Košickej Belej.

Po slávnostnom vyhodnotení si ako po iné roky všetci ocenení nastúpení na javisku za sprievodu ľudovej hudby Železiar spolu s ostatnými účastníkmi zaspievali „hymnu“ súťaže „Vo Šviňici hudaci zahraľi“.

Sobotné podujatie bolo ukážkovou akciou organizovanou ľuďmi, ktorí milujú folklór a tradičnú kultúru, na ktorej účinkovali zanietení speváci, ktorým ľudové piesne vyvierajú priamo zo srdca a s návštevníkmi, ktorí vedia kvalitu, zanietenosť a vášeň pre ľudovky oceniť.


Andrea NITKULINCOVÁ   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]