magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Stanislav Šalko vystavuje inštalácie v Galérii umelcov Spiša
@ Kultúra -> Výstavy      Apr 15 2005 - 08:40 GMT
Spišská Nová Ves (TASR) - Výstavu Inštalácie v ploche z najnovšej tvorby prešovského výtvarníka Stanislava Šalka otvorili včera v Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi.

Podľa komisára výstavy Mira Procházku podstatou autorovho úsilia je inštalácia organických látok, ktorá odfotografovaním nadobúda plošnú podobu. Následným počítačovým spracovaním sa autor rozhoduje medzi viacerými možnosťami a výsledok dotvára ručne kresbou, maľbou a grafickou technikou.

Motívmi výstavy sú príroda a od nej sa odvíjajúci námet vtáčieho hniezda, čiže srdca alebo základu spoločnosti, symbolu rodiny a cesty ľudstva. Ïalej je to ľudské telo v pohybe ako hnací motor dejín ako aj posledné pokusy alegorizovať ženu ako prapodstatu zrodu v eroticko-tajomnej podobe. Výtvarník tak neustále zvažuje filozofické otázky - prečo, načo a čo je vlastne život.

Stanislav Šalko (1959) je absolventom keramického oddelenia košickej Strednej umelecko-priemyselnej školy a následne výtvarného odboru prešovskej Pedagogickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika. Žije a tvorí v Prešove.

Po prvý raz sa umelec verejne predstavil so skupinou československých výtvarníkov na Prešpárty ¤88. Nato sa s Petrom Kalmusom, Petrom Lipkovičom, Jozefom Amrichom a ďalšími stal členom spolku C + S Art. Skupina sa do povedomia dostala povestnými Laboratóriami - otvorenými dialógmi najnovších výtvarných trendov v netypických prostrediach. Najznámejšia prezentácia tohto druhu sa uskutočnila v polovici deväťdesiatych rokov v bývalej košickej psychiatrickej klinike na Námestí osloboditeľov. Svoje plošné inštalácie pred časom prezentoval aj vo viedenskej galérii Kulturaxe.

Výstava potrvá do konca mája.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]