magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na slovenské Gymnázium v Trebišove prišla časť maturitných zadaní v maďarčine
@ Aktuálne -> Školstvo      Apr 15 2005 - 14:56 GMT
Trebišov 15. apríla (TASR) - Problémy s pokynmi v písomnej forme internej časti maturity (PFIČ) z nemeckého jazyka riešili na Gymnáziu v Trebišove. Približne polovica zadaní totiž obsahovala pokyny v maďarčine, pričom gymnázium nie je maďarské.

Podľa odvolaného riaditeľa Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ) Vladimíra Repáša problém spôsobilo vedenie gymnázia, proti čomu sa striktne ohradil v otvorenom liste riaditeľ gymnázia Miroslav Repovský a žiada ospravedlnenie.

Repášovo obvinenie, zverejnené v istom denníku, sa vedenia školy veľmi dotklo. Obálku so zadaním pre študentov z PFIČ maturitnej skúšky z nemeckého jazyka úroveň B otvorili v určený čas, uviedol Repovský v liste Repášovi. Skontrolovali zadania pre študentov a zistili, že asi polovica z nich obsahuje pokyny v maďarčine.

"Sme škola so slovenským vyučovacím jazykom, preto sme študentom oznámili, že dôjde k časovému posunu a vysvetlili sme im aj dôvod. Nakopírovali sme dostatočný počet zadaní so slovenskými pokynmi a študentom sme rozdali iba zadania s pokynmi v slovenskom jazyku. O nepodstatnom nedostatku vedenie školy neinformovalo médiá, ale zrejme to urobili študenti" - vysvetlil Repovský.

Podľa neho dôkazom toho, že vedenie Gymnázia v Trebišove, postupovalo a postupuje v súlade s pokynmi, je aj riešenie závažného problému pri písomnej forme externej časti maturitnej skúšky z matematiky úroveň A. To, že sú v teste 1302 uvedené výsledky, zistili hneď pri kontrole testov a študenti sa k výsledkom nedostali.

"Ihneď sme sa skontaktovali s kompetentnými zo ŠPÚ, ktorí nám e-mailom zaslali test 1302 bez výsledkov. Zaslaný test sme skopírovali a dali študentom. Týmto postupom nastal polhodinový časový sklz" - zdôraznil riaditeľ. Od Repáša žiada škola verejné ospravedlnenie, aby nebola spochybnená odbornosť a objektívnosť jej vedenia.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]