magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Automobilové veterány a starožitnosti mali rande v Budimíri
@ Kultúra -> Podujatia      Apr 18 2005 - 07:51 GMT
Budimír (TASR) - Približne pol tisícky ľudí z Košíc a okolia prišlo v sobotu na stretnutie historických vozidiel do zámockého parku v Budimíri v okrese Košice - okolie.

Tradičnú akciu so starožitnosťami pod názvom Keď cesty boli prašné patrilo tento raz histórii dopravy v Košickej kotline, informoval košický starožitník Karol Linhart.

Návštevníci mohli obdivovať dvadsiatku automobilových veteránov, medzi nimi aj také rarity ako pragovku z 30. rokov minulého storočia či škodovku z roku 1948. Vhodne ich dopåňali oku lahodiace mladé dámy v dobovom oblečení.

Organizátori priblížili účastníkom aj 50. roky, keď boli Košice miestom motocyklového pretekárskeho okruhu. Košickí bratia Delimanovci vtedy na domácich i zahraničných pretekoch konkurovali na upravených motocykloch strojom špičkovej továrenskej výroby. Podľa dobovej tlače ďalší bratia Pilatovci v 20. rokoch šokovali tým, že sa na tatrovke dostali na chatu Lajoška v nadmorskej výške 951 metrov.

Komorná výstavka dokumentovala reálie súvisiace s rozvojom motorizmu - cestné mapy, vavrínové vence pre víťazov, staré nádoby na motorový olej či kožené bundy motocyklistov. Medzi exponátmi bola napríklad faktúra na automobil, ktorý prišiel do Košíc v škatuli rozobraný na dielce. Kto má radšej živé kone než pod kapotou, mohol si zajazdiť na koníkoch z farmy v Janovíku.

O mesiac pripravuje Linhart v Budimíre podujatie venované umeleckým remeslám. Doteraz už zorganizoval od roku 2000 - najprv v Čečejovciach a neskôr v Budimíri - približne 60 búrz starožitností a tematických podujatí, na ktoré prišlo viac ako 25 000 ľudí.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]