magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zvláštna radosť žiť v Štátnom divadle Košice
@ Kultúra -> Divadlo      Jun 21 2002 - 11:51 GMT
"Nedá sa to s ničím porovnať. Je to úžasné...", povedal na margo zajtrajšej /22. júna 2002/ premiéry baletu Štátneho divadla Košice "Zvláštna radosť žiť II. jeden košický herec, ktorého kvality i úsudok si vážim. Kolegyňa z iného média prehlásila, že je to predstavenie, kde jedno bez druhého namôže existovať... Preto si dovoľujem vrelo pozvať vás na toto predstavenie /hoci som ho ešte nevidela/. Následujúce informácie nájdete v bulletine:

V roku 1990 realizoval choreograf a režisér Ondrej Šoth v balete Slovenského národného divadla v Bratislave inscenáciu Zvláštna radosť žiť. Vo vývoji slovenského tanečného divadla mala viacero prvenstiev. Autorom hudby bol člen legendárnej českej rockovej kapely Pražský výběr a jedna z najväčších osobností súčasnej českej hudby Michal Pavlíček. Témou predstavenia bola demagógia a manipulácia vo všetkých spoločenských formách, ale i schopnosť individualít ostať v pokrivenej spoločnosti vďaka sile, ktorú im dodávajú viera, nádej a láska, samými sebou. Tvorivý tím sa rozhodol k téme tothto predstavenia po dvanástich rokoch opäť vrátiť. Jeho najsilnejšie osobnosti - hudobný skladateľ M. Pavlíček a choreograf O. Šoth za ten čas tvorivo dozreli a v spolupráci so scénografom J. Fábrym, kostýmovou výtvarníčkou Z. Lackovou a dramaturgičkou Z. Mistríkovou pripravili so súborom baletu ŠDK nový pohľad na tému spred dvanástich rokov - predstavenie Zvláštna radosť žiť II.

Ústredným motívom aktuálneho predstavenia je tiež manipulácia a večný zápas individualít za slobodu. Preostredie sa však zmenilo. Dnešný svet je svetom informácií a médií. Hranice "dobra" a zla", "manipulátorov" a "manipulovaných", sa stali veľmi tenkými, ťažko rozoznateľnými. Zvlášť pre neskúsených divákov, topiacich sa v závale nových foriem informácií a žánrov, občanov, ktorí sa ešte len učia používať svoje "občianstvo" a chápať zmysle slobody. Sloboda neznamená len voľnosť - vo všetkých možných výkladoch tohto slova /to by sme mohli ospravedlňovať akékoľvek konanie jednotlivca, bez ohľadu na jeho následky/. Sloboda znamená predovšetkým zodpovednosť - za seba, i za prostredie, v ktorom existujeme. Schopnosť vnímať dôsledky svojho konania. Skutočná sloboda nie je možná bez mravných kritérií. Tie sa dnes nehľadajú ľahko. Svet akoby stále viac oceňoval klamstvo, nihilizmus, bezmocnosť. Pocit začarovaného kruhu, márnosti akéhokoľvek konania. Napriek tomu je asi jediným východiskom pre nás - rovnako ako pre postavy predstavenia Zvláštna radosť žiť II. - na hľadanie mravných kritérií slobody nerezignovať.

V predstavení účinkujú: E. Czagaňová, K. Gašpárová, J. Hriadeľová, E. Jenčková, K. Kendrová, M. Kudláčková, I. Bondarenko, D. Grigorenko, M. Lučka, M. Novikov, P. Nagy, D. Huraj...

¼udmila Paňáková   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]