magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nová kniha Brenkusa
@ Kultúra -> Literatúra      Apr 21 2005 - 09:31 GMT
Verejná knižnica J. Bocatia na Hviezdoslavovej 5 v Košiciach
pozýva všetkých priaznivcov poézie na prezentáciu básnickej zbierky Radovan Brenkus, Romanca s bludičkou. Podujatie sa uskutoční 9.6.2005 o 17 00 hod. v priestoroch knižnice. Je spojené s krstom uvedenej knihy, ktorého sa ujme čestný hosť a básnik Pavol Hudák, s programom, v ktorom odznejú ukážky z diela, a s autogramiádou za účasti autora. Nebude chýbať záverečné pohostenie. Všetci sú srdečne vítaní.

Spisovateľ Radovan Brenkus je pre slovenskú verejnosť známym košickým autorom. Ako člen redakčnej rady literárneho časopisu Dotyky sa hojne prezentuje publikačnou činnosťou, jeho poézia a próza sa vysiela v Slovenskom rozhlase. Externý doktorand jadrovej fyziky pôsobí aj ako pedagóg. Dosiaľ vydal dve básnické zbierky Pochod màtvych (1997) a Rekviem v prachu (2002).

Autor disponuje inovačnou poetikou na moderný barokový spôsob. Úsporné básne tvoria akoby poému plnú rozprávkovej fantastiky, živej obrazotvornosti a smutno-krásnej atmosféry s prírodnými znameniami. Zvláštne videnie sveta sa cez temnú optiku prelína s tragickým ľúbostným príbehom o nás, posúva človeka až k základom jeho prirodzenosti, k naturálnym motívom konania. Putovanie vysnívaným svetom v najnovšej básnickej zbierke Brenkusa prináša katarziu i znepokojujúci účinok z naplnenia predtuchy. Nezabudnuteľný zážitok pre mnohých čitateľov. Doslov Pavla Hudáka a ilustrácie Miloša Mačingu.

(spracoval mef)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]