magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výnimočný projekt hľadá pedagógov a rodičov
@ Aktuálne -> Školstvo      Apr 22 2005 - 09:31 GMT
Práve štartujúci pilotný projekt Mum Dad & Me - Toddlers´ club – Jazyková škola batoliat /pre deti od dvoch do troch rokov/ mimoriadne aktuálne vypåňa medzeru nielen v slovenskom, ale aj v európskom priestore. Tím z piatich krajín EÚ sa totiž podujal motivovať široké vrstvy obyvateľstva tým, že pomôže rozvinúť najkrajšie obdobie v živote človeka cez učenie sa cudzieho jazyka dieťatkom s jeho najbližšími.

Projektový tím chce tiež šíriť povedomie o cudzích jazykoch medzi neobvyklými skupinami, ktoré majú malé alebo žiadne skúsenosti s ich výukou. Doteraz sa deti učili ďalšiu reč buď v bilingválnych rodinách alebo až v školách, vzácnejšie v škôlkach. Hravé učenie sa rodiča na materskej dovolenke, resp. starého rodiča s bábätkom pod vedením kvalifikovaného jazykového lektora je dosiaľ výnimočným zjavom. Zatiaľ nejestvuje ani národná a už vôbec nie medzinárodná sieť, ktorá by také učenie podporovala.

Pilotný projekt Mum Dad & Me – Toddlers´ club /Jazykovú školu batoliat / navrhlo a koordinuje ELC - English Learning Centre z Košíc – špecializované súkromné stredisko vyučovania anglického jazyka pre deti – nositeľ značky European Label. V roku 2003 mu ju udelila Európska komisia pre vzdelávanie a kultúru spolu s ministrom školstva SR a to za inovatívne metódy pri vyučovaní cudzieho jazyka od troch do šiestich rokov.

Partnermi projektu, ktorý trvá od októbra 2004 do septembra 2006, je Modøanská ZŠ s rozšíreným vyučovaním cudzích jazykov v Prahe, jazyková škola Fast English z Budapešti a dve mimovládne organizácie venujúce sa nepretržitému vzdelávaniu - v nemeckom Kolíne je to Paritätisches Bildungswerk LV a v talianskom Miláne Consorzio Per La Formazione Professionale E L´Educazione Permanen.

Medzinárodný projektový tím sa zaviazal, že v každej participujúcej krajine pomôže na svet jednému až dvom klubom batoliat. Pochopiteľne, že tomu bude predchádzať spoločná tvorba kompletnej metodiky i metodických a výukových materiálov – aj v spolupráci s psychológmi, vyškolenie jazykových pedagógov pre špecifickú prácu s deťmi v batolivom veku a vytvorenie klubovej siete, aby myšlienku – sprístupniť výučbu cudzieho jazyka pre rodičov a ich deti v neformálnej tvorivej atmosfére klubov – mohli šíriť ďalej. Pilotný projekt preto tiež počíta s národnými stretnutiami a medzinárodnou konferenciou v Miláne. Podporila ho Európska komisia pre kultúru a vzdelávanie v rámci programu Socrates a podprogramu Lingua a tiež vlastným vkladom všetci partneri a to úhrnnou sumou 250 000 Eur.
Ukážková hodina a výber prihlásených pedagógov zo Slovenska bude v košickom ELC vo štvrtok 19. mája.

Nie ľahké nájsť ľudí, ktorí by mali pedagogické vzdelanie a zároveň ovládali angličtinu. Ak ich však nadchneme, dokážeme spolu spraviť z rodičov vynikajúcich učiteľov. Trojročné experimentálne skúsenosti mi to potvrdzujú,“ hovorí na margo najbližšieho dôležitého kroku Dr. Silvia Kalapošová, riaditeľka ELC a koordinátorka projektu.“

Kontakty:
Dr. Silvia KALAPOŠOVÁ, tel.: 055/644 17 01, 0905 372 388
Dr. Katarína E. ČÁNIOVÁ, tel.: 055/623 00 70, 0905 812 883

(spracovala: Katarína Čániová)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]