magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Paneurópska únia na Slovensku oživila činnosť svojej košickej pobočky
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 29 2005 - 07:52 GMT
Košice (TASR) - Predstavenstvo Paneurópskej únie (PEU) na Slovensku sa rozhodlo výraznejšie podporiť aktivity svojich regionálnych pobočiek.

Začiatkom roka sa podarilo zrevitalizovať košickú pobočku PEU a v týchto dňoch sa v Košiciach s jej členmi stretli zástupcovia celoslovenského predstavenstva. Košickej organizácii predsedá Eduard Buraš a podľa jeho slov od jesene plánuje organizovať v meste sériu stretnutí s významnými osobnosťami, na ktorých sa bude diskutovať o európskych témach.

Ako na dnešnom stretnutí s novinármi informoval podpredseda PEU na Slovensku Ján Klepáč, svoje pobočky majú aj v Banskej Bystrici, Žiline a Ružomberku. Cieľom však je, aby PEU mala zastúpenie v každom sídle vyššieho územného celku. Najbližšie Valné zhromaždenie PEU sa uskutoční v Spišskej Kapitule 10. až 12. júna. Očakáva sa na nej aj účasť nového predsedu medzinárodnej Paneurópy - francúzskeho konzervatívneho politika Alaina Terrenoirea.

Slovenskí Paneurópania, ktorých spája snaha presadzovať etiku a duchovné hodnoty európskeho zjednocovania, si v súčasnosti kladú otázku, v čom je ich poslanie po 1. máji 2004, keď sa Slovensko stalo súčasťou EÚ. "My Paneurópania na to odpovedáme tak, že nevidíme v Európe iba kolos ekonomický, ktorý sa bude snažiť o prosperitu a zvyšovanie ekonomickej efektívnosti a výkonnosti, ale že tento kolos musí byť zasadený v koreňoch európskych," uviedol Klepáč, ktorý zároveň zastupuje predsedu slovenskej PEU, eurokomisára Jána Figeľa. Ako spresnil, Európa má náboženské, kultúrne a historické korene v kresťanstve, židovstve, rímskom práve i helénskej kultúre, ale zápas o jej budúcu podobu je vzhľadom na rôzne vplyvy permanentný.

PEU nie je politicky orientované hnutie, v rámci politického spektra sa vymedzuje skôr doprava. V Európskom parlamente ho podporujú poslanci európskych ľudových a kresťanskodemokratických strán. Na Slovensku má približne 400 členov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]