magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Pohreb zavraždeného Košičana Eštoka príbuzní odložili na neurčito
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 29 2005 - 07:57 GMT
Košice (TASR) - Pohreb zavraždeného Košičana Jozefa Eštoka, ktorého zastrelili v sobotu neznámi páchatelia údajne z kriminálneho podsvetia a včera ho mali pochovať, najbližší príbuzní po policajnom zásahu napokon odložili na neurčito.

Polícia trvala na tom, že zosnulého môžu na miesto posledného odpočinku odprevadiť len najbližší príbuzní. Rodina však chce, aby sa s ním na cintoríne mohli rozlúčiť všetci jeho priatelia a známi. Telo preto po policajnom zásahu vrátili do chladiarenského boxu a nový termín pohrebu zatiaľ nie je známy. Pracovníčka pohrebných služieb sa vyjadrila, že podobnú situáciu na košickom verejnom cintoríne ešte nemali.

Na poslednú rozlúčku s Eštokom naplánovanú na 14.00 hod prišlo asi 500 jeho priateľov a známych, medzi ktorými nechýbali muži s vyholenými hlavami. Napriek tomu, že pohreb bol ohlásený v miestnych novinách, veliteľ policajného zásahu označil ich prítomnosť za neohlásené a nepovolené verejné zhromaždenie a vyzval ich, aby sa rozišli. Na mieste boli stovky policajtov, k dispozícii mali vodné delo, kolesový transportér aligátor a policajných psov. Dav vytlačili z areálu Cintorínskou ulicou až na chodník pri hlavnej mestskej komunikácii aj za pomoci vodného dela. Približne piatich mladých ľudí v čiernom, ktorí odmietli poslúchnuť, policajti zadržali a odviezli. Voda z nasadeného vodného dela pokropila strechu najbližšej budovy, dav výraznejšie nezasiahla. Vo vzduchu celý čas monitoroval situáciu policajný vrtuľník. Časť zhromaždených výzvu polície napokon poslúchla a približne o 16.30 hod sa rozišli.

Najbližší príbuzní zosnulého neskrývali svoje rozhorčenie nad policajným zásahom. Manželka Janka tvrdila, že jej muž nebol žiadny mafián, že to z neho urobili médiá. "Keď bol taký mafián, ako mohol behať po slobode, prečo nesedel vo väzení," plakala manželka. Podľa jej slov nemali žiadne milióny a štvorčlenná rodina žila v dvojizbovom byte.

Polícia trvá na tom, že nasadila a použila sily a prostriedky v zmysle zákona o Policajnom zbore. Podľa košickej policajnej hovorkyne Jany Demjanovičovej umožnili všetkým rodinným príslušníkom zavraždeného zúčastniť sa na pohrebe. "Keďže túto skutočnosť neprijali a spolu s ďalšími osobami sa sústredili v blízkosti verejného cintorína, ktorý bol z bezpečnostných dôvodov uzatvorený, polícia dav opakovane vyzvala na rozídenie sa," uviedla pre TASR. Dav podľa polície bránil aj v premávke na pozemných komunikáciách a preto musela byť odklonené doprava. "Niekoľko osôb bolo predvedených za narušenie verejného poriadku a výtržníctvo," dodala Demjanovičová.

"Ministerstvo vnútra ani Policajný zbor nebudú pripúšťať demonštráciu sily podsvetím, a to ani na pohreboch. Takáto demonštrácia sily je v rozpore s verejným poriadkom," uviedol na vysvetlenie prítomnosti policajtov hovorca ministra vnútra Boris Ažaltovič. Minister vnútra konanie polície podľa jeho slov podporuje.

Polícia nasadila v uplynulých dňoch do ulíc Košíc maximálne množstvo policajtov i prostriedkov kvôli pátraniu po páchateľoch vraždy, ako aj z preventívnych dôvodov. Zablúdené strely pripravili pri sobotňajšom útoku na Eštoka o život aj náhodného svedka udalosti Romana S., jeho priateľka Anna R. skončila v nemocnici s prestrelenými nohami.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]