magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dielam Čajskovského, Ravela a de Fallu patril otvárací koncert 50. KHJ
@ Kultúra -> Koncerty      Apr 29 2005 - 08:01 GMT
Košice (TASR) - Dielam Petra Iljiča Čajkovského, Maurica Ravela a Manuela de Falla patril včerajší otvárací koncert 50. ročníka hudobného festivalu Košická hudobná jar (KHJ). Orchester košickej Štátnej filharmónie (ŠF) dirigoval v Dome umenia Oliver Dohnányi, sólistami boli ukrajinská altistka Alina Gurina a slovenský huslista Dalibor Karvay.

Organizátori KHJ pripravili na jej jubilejný ročník desať koncertov so špičkovými domácimi i európskymi umelcami. Záštitu nad podujatím prevzal prezident republiky Ivan Gašparovič. Keďže festival je jubilejný, program zostavili tak, aby bol populárny pre široké publikum, informoval riaditeľ ŠF Košice Július Klein.

"Vybrali sme prevažnú časť diel, ktoré sú veľmi známe v hudobnej literatúre. Otvárací koncert bude napríklad patriť Čajkovského koncertu pre husle a orchester D dur. V strede podujatia máme vynikajúce Verdiho Requiem s hosťujúcim Maďarským národným filharmonickým zborom. Záver KHJ bude patriť Mozartovmu Requiem a po rokoch k nám príde Slovenská filharmónia so Slovenským filharmonickým zborom," spresnil Klein.

Podľa dramaturgičky ŠF Márie Kornucíkovej na festivale zaznie vážna hudba vo všetkých jej podobách - od klasickej, cez vášnivo - emotívnu až po jej hraničnú podobu, keď sa prelína s folkom a jazzom - vystúpi napríklad Marián Varga a Iva Bittová. Z interpretov európskeho i svetového mena pripomenula "objav storočia" v slovenskom interpretačnom umení, huslistu Dalibora Karvaya, ukrajinskú v USA žijúcu altistku Alinu Gurinu, slovenskú mezzosopranistku Jolanu Fogašovú, českého dirigenta Martina Turnovského, či amerického klaviristu Adrewa von Oeyena. Poslední dvaja sa predstavia na koncerte k 60. výročiu ukončenia 2. svetovej vojny.

Na dva koncerty vycestujú umelci do Spišskej Novej Vsi a Humenného. Súčasťou festivalu budú aj komorné koncerty, vernisáž Andreja Smoláka a Viktora Šefčíka, literárno-hudobný večer a divadelné predstavenie opery Carmen Štátneho divadla Košice.

Na podpore 50. ročníka KHJ sa podieľalo Ministerstvo kultúry SR a početní sponzori.

Festival KHJ začal písať svoje dejiny v roku 1948. Spočiatku ho pripravovali mestské kultúrne a štátne inštitúcie a "pod krídla" ŠF prešiel definitívne od roku 1991. Popri KHJ organizuje ŠF Košice aj Medzinárodný organový festival a Festival umenia.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]