magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Stavaním májov a folklórnym programom sa začali oslavy Dňa mesta Košice
@ Kultúra -> Podujatia      May 02 2005 - 08:12 GMT
Košice (TASR) - Obnovenou tradíciou stavania májov pri súsoší Immaculata, sprievodom a vystúpením folklórnych súborov v mestskej pešej zóne sa v sobotu začali oslavy Dňa mesta Košice.

Ich obyvatelia si už po jedenásty raz pripomenú historickú udalosť z roku 1369, keď kráľ ¼udovít Veľký udelil mestu ako prvému právnickému subjektu v Európe erbovú listinu. Stavaním májov v predvečer Sviatku práce, folklórnym dňom a veselicou Košičania zároveň pozdravili 1. výročie vstupu SR do Európskej únie.

Oslavy Dňa mesta Košice budú doteraz najdlhšie a potrvajú do 8. mája. Magistrát mesta pripravil maratón približne 70 podujatí najrôznejších žánrov - výstavy, koncerty, športové a vedomostné súťaže, ukážky remesiel, módne prehliadky, tvorivé dielne či jazdy historických vozidiel. Lákadlom bude popri speváckom recitály troch bratov Dvorských aj koncert Európa 60 rokov bez vojny - po premiére v Bruseli sa 5. mája zastavia v Košiciach české spevácke hviezdy Karel Gott, Lucie Bílá, Kateøina Brožová a Štefan Margita.

Slávnosti vyvrcholia 7. mája, keď na slávnostnom ceremoniáli odovzdajú ceny mesta Košice a ceny primátora Košíc.

Uznesenie o oslavách Dňa mesta Košice prijalo Mestské zastupiteľstvo v roku 1995. Za desať ročníkov sa konalo približne 700 podujatí.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]