magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS odročil pojednávanie sporu PEREX verzus NS SR pre neprítomnosť účastníkov
@ Aktuálne -> Rôzne      May 04 2005 - 07:36 GMT
Košice (TASR) - Ústavný súd SR mal včera verejne pojednávať ústavnú sťažnosť a. s. PEREX, ktorá namietla porušenie svojho základného práva na súdnu ochranu uznesením Najvyššieho súdu SR.

Pojednávanie musel predseda II. senátu Ján Mazák odročiť, pretože sa nedostavil ani jeden z účastníkov a súdu neoznámili ani dôvod svojej neúčasti.

"Možno je to vyčerpanie zasadnutiami Súdnej rady, ktorá mala náročný program. Predseda NS SR je mimoriadne korektný človek, ktorý v žiadnom prípade inak ako opomenutím nemohol spôsobiť túto situáciu," uviedol pre média Mazák. Podľa jeho slov predseda NS SR Milan Karabín výslovne požiadal, aby sa v tejto veci vykonalo verejné ústne pojednávanie. "Ide o vážnu vec, v ktorej môže dôjsť aj k zrušeniu rozhodnutia Najvyššieho súdu," konštatoval.

Ústavná sťažnosť spoločnosti PEREX, ktorá je vydavateľom denníka Pravda, smeruje proti uzneseniu NS SR, ktorým odmietol dovolanie proti žilinskému KS. Ten predtým odmietol ako oneskorene podané odvolanie PEREX-u voči rozsudku Okresného súdu v Žiline. Išlo o verdikt v žalobe na ochranu osobnosti, pričom OS uložil PEREX-u urobiť tlačovú opravu, ospravedlniť sa a zaplatiť žalobcovi 1,5 milióna Sk. Žalobcom bol žilinský policajt vo vysokej funkcii a podľa súdu malo o ňom periodikum uviesť nepravdivé údaje, ktoré zasiahli do jeho profesionálnej cti.

Problém nastal, keď sa v medziobdobí medzi doručením rozsudku a možnosťou podať odvolanie, zmenila odvolacia lehota. PEREX sa odvolal v novej 30-dňovej lehote, podľa KS v Žiline to malo byť v starej 15-dňovej lehote, a tak odvolanie odmietol. NS sa stotožnil s odvolacím súdom, a tak odmietol aj dovolanie PEREX-u.

Otázka, ktorá stojí pred Ústavným súdom, znie, akým režimom - starým, alebo novým sa mala riadiť dåžka odvolacej lehoty. Problém je teda výlučne juristický a týka sa výkladu časovej účinnosti Občianskeho súdneho poriadku. ÚS musí rozhodnúť, či svojim prístupom k tejto otázke NS SR odňal, alebo neodňal PEREX-u možnosť konať pred súdom.

Podľa Mazáka je na ÚS napadnutých viacero podobných súdnych rozhodnutí. Informoval, že minulý týždeň bola pridelená sudcovi spravodajcovi kauza týkajúca sa sporu sudcu NS SR Haralda Stiffela s vydavateľom denníka SME, a. s. Petit Press, kde je tiež namietané obdobné porušenie princípov spravodlivého procesu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]