magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Verejnoprospešná nemecká firma GAB pomáha aj východnému Slovensku
@ Aktuálne -> Rôzne      May 09 2005 - 16:04 GMT
Košice 9. mája (TASR) - Za inšpiratívny označil poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný nemecký model fungovania verejnoprospešných firiem, ktoré poskytujú rekvalifikáciu ťažko uplatniteľným osobám na trhu práce a zároveň pomáhajú iným krajinám.

Uviedol to dnes v Košiciach na stretnutí s novinármi v rámci návštevy predstaviteľov firmy GAB z Duderstadtu v spolkovej krajine Dolné Sasko. Rekvalifikuje sa v nej 170 ľudí, ktorí majú z rôznych dôvodov problém nájsť zamestnanie. Ide najmä o mladých absolventov, ale aj emigrantov, dlhodobo nezamestnaných či zdravotne alebo sociálne hendikepovaných občanov. V rámci prípravy sa v chránených dielňach venujú renovácii nábytku a rôzneho vybavenia pre sociálne a zdravotnícke zariadenia.

Súčasťou projektu, ktorý podporuje spolková vláda, je pomoc krajinám východnej Európy a tretieho sveta. Dodávajú im reparované invalidné vozíky, nemocničné postele, nábytok a ďalšie vybavenie pre domovy dôchodcov či sociálne ústavy.

Firma GAB niekoľko rokov spolupracuje s košickým združením Feman a rôznym inštitúciám na východnom Slovensku už darovala vybavenie v hodnote 2 miliónov Sk. Dodávka z nemeckej strany je bezplatná, úlohou prijímateľa je zabezpečiť náklady na transport.

Podľa slov generálneho riaditeľa firmy GAB Friedricha Bauera na základe dobrých skúseností chcú východ Slovenska podporovať aj naďalej. V súčasnosti hľadajú kontakty a možnosti ako priviesť do Prešovského a Košického kraja 160 renovovaných nemocničných postelí. Vzhľadom na značne zastarané a nedostatočné vybavenie tamojších nemocníc i sociálnych domov je podľa Novotného táto pomoc vítaná.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]