magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košickí gymnazisti prezentovali Slovensko v EP v rámci projektu Euroscola
@ Aktuálne -> Školstvo      May 10 2005 - 16:03 GMT
Košice 10. mája (TASR) - Vystúpením v Európskom parlamente EP) v Štrasburgu v rámci projektu Euroscola prezentovali Slovensko študenti z Gymnázia na Trebišovskej ulici v Košiciach.

Spolu so skupinami mladých ľudí z ďalších 24 štátov EÚ, Libanonu a Japonska sa v nedeľu zúčastnili na jednodňovom rokovaní EP pri príležitosti 60. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Každý dostal príležitosť priblížiť svoju krajinu a diskutovať s europolitikmi a svojimi rovesníkmi na aktuálne témy, informovali dnes po návrate zo Štrasburgu.

Košický gymnazista Tomáš Janco vo svojom vystúpení v angličtine pripomenul, že ak sa chceme dožiť krajšej budúcnosti, potrebujeme si pripomínať minulosť a poučení 60. výročím ukončenia druhej svetovej vojny myslieť aj na prítomnosť. Priblížil pohnutú históriu Slovenska, ktorá vyústila do zdarného konca, čo potvrdila napokon aj samotná účasť košických študentov na rokovaní EP.

Účastníci počas stretnutia predviedli aj vedomosti o Európe a EÚ v hre Eurogame a diskutovali aj na vážne politické témy ako Európska komisia - faktor mieru v Európe, Spoločná bezpečnostná politika, Európa za mier vo svete, Mládež a mier či Budúcnosť Európy a sveta. Za svoje vystúpenie získali certifikát podpísaný predsedom EP Josepom Barrelom Fontellesom, vlajky EÚ a suveníry.

Košické osemročné Gymnázium na Trebišovskej ulici sa dostalo do projektu Euroscola prostredníctvom slovensko-európskej kultúrnej spoločnosti FEMAN, s ktorou sa škola podieľa už viac rokov na prospešných celospoločenských aktivitách. Tridsaťčlennú skupinu študentov vybrali na stretnutie v Štrasburgu na základe vedomostných testov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]