magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS odmietol udeliť súhlas so stíhaním humenského sudcu pre nedostatky v žiadosti
@ Aktuálne -> Rôzne      May 12 2005 - 19:26 GMT
Košice 12. mája (TASR) - Plénum Ústavného súdu SR na dnešnom neverejnom zasadaní odmietlo udeliť súhlas s trestným stíhaním sudcu Okresného súdu v Humennom Petra T.

Podľa predsedu ÚS Jána Mazáka žiadosti generálneho prokurátora SR nebolo možné nevyhovieť pre nedostatok zákonom predpísaných náležitostí. Odmietnutie žiadosti znamená, že súhlas nebol udelený, ale ani odopretý. Podľa názoru pléna teda nič nebráni generálnemu prokurátorovi, aby podal novú žiadosť na udelenie súhlasu s trestným stíhaním humenského sudcu.

Plénum ÚS predtým už dvakrát odročilo rozhodnutie o vydaní tohto sudcu na trestné stíhanie. Žiadosť totiž podľa predsedu ÚS obsahovala skutočnosti, ktoré naznačovali, že by mohlo ísť o stíhanie pre výkon sudcovských právomocí. Preto ÚS generálneho prokurátora požiadal, aby nedostatky odstránil. Hoci generálny prokurátor žiadosť upravil, väčšina členov pléna bola toho názoru, že neodstránil pochybnosti o tom, či sa súhlas na trestné stíhanie nevzťahuje aj na výkon súdnej moci sudcu.

Podľa Mazákovho spresnenia humenský sudca mal byť stíhaný v súvislosti s rozhodovaním o vydaní poverenia na vykonanie exekúcie. Peter T. ho vydal ako ôsmy sudca v danej veci, pričom predchádzajúce návrhy na vykonanie exekúcie boli buď vzaté späť, alebo bolo konanie zastavené. Až Peter T. poverenie vydal, pričom sa ale ukazuje, že v rozpore s platným právnym poriadkom. Konštatoval to aj Najvyšší súd SR v dovolacom konaní, dodal Mazák.

ÚS sa vrátane tohto prípadu doteraz zaoberal šiestimi žiadosťami o udelenie súhlasu na trestné stíhanie alebo vzatie do väzby sudcov všeobecných súdov. V štyroch prípadoch súhlas vydal. Prípad humenského sudcu je však prvým, keď má ÚS na základe obsahu žiadosti vážne pochybnosti.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]