magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Priatelia Zeme-CEPA poslali europoslancom list v súvislosti s eurofondami
@ Aktuálne -> Rôzne      May 16 2005 - 10:31 GMT
/ Priatelia Zeme-CEPA - tlačová správa/ – Mimovládne organizácie v členských krajinách EÚ zaslali europoslancom odporúčanie k návrhu nového nariadenia pre využívanie eurofondov v rokoch 2007 až 2013. Nariadenie pripravila Európska komisia a parlament by mal o ňom hlasovať v júni. Na europoslancov zo Slovenska sa obrátili Priatelia Zeme-CEPA.

Štrukturálne fondy spolu s Kohéznym fondom predstavujú viac ako tretinu rozpočtu EÚ. Sú nástrojom, prostredníctvom ktorého získavajú chudobnejšie a znevýhodnené regióny prostriedky na rozvoj. Mimovládne organizácie však upozorňujú, že fondy nie sú vždy využívané transparentne a správne. Vytvorili preto medzinárodnú koalíciu, ktorej cieľom je zavedenie reformy pravidiel týkajúcich sa eurofondov tak, aby smerovali k vyššej transparentnosti a k podpore trvalo udržateľného rozvoja. Členmi koalície sú okrem Priateľov Zeme World Wide Fund for Nature, sieť CEE Bankwatch Network, BirdLife International či European Envirnmenal Bureau.

Organizácie žiadajú, aby Komisia mohla pozastaviť platby v prípadoch, kedy dôjde k porušeniu environmentálnych zákonov. Členské štáty by mali vo svojich programovacích dokumentoch, ktoré určujú plán využívania fondov EÚ, ukázať, ako mienia zabezpečiť financovanie ochrany životného prostredia. Mali by totiž zaviesť do praxe rámcovú smernicu o vodách či ciele stanovené Kjótskym protokolom.

Žiadajú tiež, aby boli environmentálne mimovládne organizácie efektívnejšie zapojené do monitorovania a kontroly využívania eurofondov v nasledujúcich siedmich rokoch. Využívanie štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu by malo byť hodnotené z hľadiska Stratégie trvalej udržateľnosti, upozorňujú organizácie.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]