magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Žalobca v kauze akcií Transpetrolu namietol zaujatosť konajúcej sudkyne
@ Aktuálne -> Rôzne      May 17 2005 - 18:15 GMT
Košice 17. mája (TASR) - Na Krajskom súde v Košiciach je na zajtrajšie popoludnie (stredu) zvolané ďalšie pojednávanie, ktorého podstatou je určenie vlastníckeho práva k akciám Transpetrolu. V tomto prípade ide o 100 kusov akcií spoločnosti Transpetrol, pričom v hre je takmer 3-miliardový majetok.

Podľa advokáta jednej zo žalovaných strán, právneho zástupcu Ministerstva hospodárstva (MH) SR Martina Kriváka, je však veľmi pravdepodobné, že sa opäť pojednávať nebude. Advokát žalobcu - vranovskej akciovej spoločnosti C.S.I. - FEST Ignác Ilčišin totiž podal voči konajúcej sudkyni Judite Jurákovej námietku zaujatosti.

Zástupca MH je presvedčený, že ide o zjavný zámer žalobcu predlžovať konanie a oddialiť rozhodnutie. Na pojednávanie do Košíc však príde, rovnako ako právna zástupkyňa Transpetrolu Ingrid Gyökeresová.

Nateraz posledné pojednávanie 13. apríla tohto roku musela konajúca sudkyňa z procesných dôvodov odročiť. Žalobca sa totiž z pojednávania ospravedlnil pre dlhodobú práceneschopnosť právneho zástupcu. Pracovnou zaneprázdnenosťou ospravedlnil aj neúčasť konateľov spoločnosti. Žalované strany podali návrh, aby súd Ilčišinovu práceneschopnosť preskúmal a vyzval konateľov C.S.I. - FEST, aby si v prípade jej pokračovania obstarali iného právneho zástupcu.

Podľa Martina Kriváka je kauza významná tým, že ako prvá nesie požiadavku vyriešenia otázky, či vranovská spoločnosť nadobudla v exekučnom konaní akcie Transpetrolu zákonným spôsobom. Rozhodnutie teda môže ovplyvniť všetky konania vedené v kauze Transpetrol. V súčasnosti ich je vyše dvadsať.

C.S.I. - FEST podala žalobu na košickú a. s., o. c. p. Classinvest Slovakia v likvidácii, Ministerstvo hospodárstva SR a Transpetrol 15. novembra 2001. Okrem určenia vlastníctva k stovke akcií Transpetrolu sa ňou domáha aj vyslovenia platnosti kúpnej zmluvy z 9. októbra 1998, keď na základe exekúcie akcie nadobudla. Prvé pojednávanie sa uskutočnilo vlani 8. decembra a ministerstvo hospodárstva na ňom predložilo svoje vyjadrenie k sporu. Žalobca sa mal k tvrdeniam a skutkovým okolnostiam prípadu vyjadriť písomne. Do aprílového pojednávania sa tak nestalo.

Kauza však siaha až do roku 1995, keď Daňový úrad vo Vranove nad Topľou spôsobil jednej z Ilčišinových firiem rozhodnutím finančnú ujmu. Súdom uznanú náhradu škody však Ministerstvo financií (MF) SR pre formálne chyby neuhradilo. Na základe toho došlo v októbri 1998 k exekúcii majetku štátu - celkovo 34 % akcií Transpetrolu. Tie boli prostredníctvom obchodníka s cennými papiermi predané 7 subjektom, ktoré sa teraz o ne súdia, pretože už v decembri 1998 MF zistilo nedostatky prevodu a uložilo Stredisku cenných papierov (SCP) uviesť evidenciu účtu do pôvodného stavu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]