magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košický KS odročil pojednávanie v kauze Transpetrol pre námietku zaujatosti
@ Aktuálne -> Rôzne      May 19 2005 - 06:47 GMT
Košice (TASR) - Krajský súd v Košiciach včera opäť odročil pojednávanie kauzy o určenie vlastníctva k stovke akcií Transpetrolu. Advokát žalobcu - vranovskej akciovej spoločnosti C.S.I. - FEST Ignác Ilčišin totiž vzniesol voči konajúcej sudkyni Judite Jurákovej námietku zaujatosti.

Pojednávanie bolo teda odročené na neurčito. Pokračovať bude možné, až keď o námietke rozhodne Najvyšší súd SR (NS). Ten má na to desaťdňovú lehotu, pričom spis bol z Košíc expedovaný koncom uplynulého, respektíve začiatkom tohto týždňa. Podľa dostupných informácií Ilčišin v tomto spore už raz neúspešne podal voči spomínanej sudkyni námietku zaujatosti.

Novou sa dnes ukázala informácia, že vzápätí po namietnutí sudkyne žalobca podal aj návrh na predbežné opatrenie. Čo je jeho obsahom, nie je zatiaľ známe.

Na pojednávanie do Košíc dnes pricestovali iba zástupcovia druhej a tretej žalovanej strany - Martin Krivák za Ministerstvo hospodárstva SR a právna zástupkyňa Transpetrolu Ingrid Gyökeresová. Obaja sa však vzhľadom na prebiehajúce odvolacie konanie na NS, ktoré sa týka rozhodnutia prešovského krajského súdu o akciách Transpetrolu, odmietli k sporu a postupu žalobcu vyjadriť.

Kauza Transpetrol na košickom krajskom súde je významná tým, že ako prvá nesie priamo požiadavku vyriešenia otázky, či vranovská spoločnosť nadobudla v exekučnom konaní akcie Transpetrolu zákonným spôsobom. Ak by o nej KS rozhodol skôr ako NS v spomínanom odvolacom konaní, jeho rozhodnutie by mohlo ovplyvniť všetky ostatné konania vedené v súvislosti s určením vlastníctva k akciám tohto strategického podniku. V súčasnosti ich je vyše 20.

Všetky spory okolo Transpetrolu majú svoj pôvod ešte v roku 1995, keď Daňový úrad vo Vranove nad Topľou spôsobil jednej z Ilčišinových firiem svojim rozhodnutím finančnú ujmu. Súdom uznanú náhradu škody však Ministerstvo financií (MF) SR pre formálne chyby neuhradilo. Na základe toho došlo v októbri 1998 k exekúcii majetku štátu - celkovo 34 % akcií Transpetrolu. Tie boli prostredníctvom obchodníka s cennými papiermi predané 7 subjektom, ktoré sa teraz o ne súdia, pretože už v decembri 1998 MF zistilo nedostatky prevodu a uložilo Stredisku cenných papierov uviesť evidenciu účtu do pôvodného stavu. Podľa odhadov je v hre takmer trojmiliardový majetok.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]