magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výtvarný stredovek na magistráte
@ Aktuálne -> Školstvo      May 19 2005 - 17:16 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – V piatok 20. mája o 16.30 hod. bude vo vestibule Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 48/A vernisáž výstavy výtvarných prác žiakov Základnej umeleckej školy na Bernolákovej ulici nazvaná Svet očami detí - STREDOVEK.

Ide už o štvrtú tématickú výstavu prác žiakov tejto ZUŠ. Po výtvarnom pohľade na Egypt, Grécko a Rím sa celý školský rok vo svojich prácach venovali obdobiu stredoveku. ZUŠ na Bernolákovej ako jediná umelecká škola pracuje na výtvarných projektoch zameraných na jednotlivé obdobia svetovej histórie. „Celý rok sa nesie v tomto duchu. Deti stvárnili stredovekých kráľov, slovanské kniežatá Pribinu, Rastislava, sv. Alžbetu, poznávali základné prvky románskeho a gotického slohu. Spoznávali stredoveké osobnosti, ale aj biblické námety. Výsledkom sú výtvarné práce stvárnené na gotických oltároch. Na ich výrobu deti od vianoc zbierali pozlátka zo sladkostí, pretože na princípe plátkového zlata „pozlacovali“ svoje diela tak, ako voľakedy starí majstri. Vďaka tomu pochopili aj remeselné spracovanie diel,“ vysvetľuje PaedDr. Adriana Szekeressová, jedna z troch pedagógov, ktorí s deťmi po celý rok pracovali. Spolu s akademickým maliarom Tomášom Čepekom a PhDr. Klárou Samuelisovou vysvetľovali deťom náboženské výjavy, mytológiu, historické príbehy, okolnosti výstavby chrámov. Súčasťou vernisáže bude aj prehliadka dobových kostýmov, ktoré si deti zhotovili z odpadových materiálov, o hudobný sprievod sa postarajú žiaci hudobného a tanečného oddelenia. Ožije stredoveký hrad, kňažná, rytier, šašo s dvornou dámou.

Výtvarný odbor pôsobí na Základnej umeleckej škole na Bernolákovej ulici šiesty rok, navštevuje ho 260 žiakov, o výuku ktorých sa starajú traja učitelia. Práce detí sú v súčasnosti vystavené aj v galérii Arden na Zbrojničnej ulici na výstave s názvom Drevo očami detí.
Na budúci rok bude ich tvorba pokračovať v znamená renesancie.


Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]