magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Robotník Piskura sa chystá pred Úrad vlády SR s fúrikom hnoja
@ Aktuálne -> Rôzne      May 20 2005 - 17:49 GMT
Košice 20. mája (TASR) - Vysypať fúrik hnoja pred Úradom vlády SR sa chystá 51-ročný robotník František Piskura z Fintíc v okrese Prešov, čím chce vyjadriť, "že Slovenská republika nie je právny štát".

Piskura spolu s bývalou žeriavničkou U.S. Steel Košice Zuzanou Cingeľovou ukončili dnes mesačný protest pred budovou Ústavného súdu SR. Obaja svojimi prípadmi upozorňujú verejnosť, že robotníkov na Slovensku po rozviazaní pracovného pomeru nechráni zákon.

Na tlačovej konferencii Piskura spresnil, že už desať rokov a päť mesiacov čaká na verdikt súdu o vyrovnaní pracovno-právnych vzťahov s bývalým zamestnávateľom - Kovoprojektou Prešov v likvidácii, keďže doteraz nemá platné rozviazanie pracovného pomeru. Napriek tomu, že uspel na Ústavom súde SR i medzinárodnom súde v Štrasburgu, slovenským súdom bráni rozhodnúť v jeho veci zákon o konkurze a vyrovnaní. Ide o ustanovenie, ktorým môže súdny proces zablokovať správca konkurznej podstaty.

Piskura chce dosiahnuť, aby bol v tomto ustanovení zákon novelizovaný, čo by pomohlo vyriešiť veľa podobných prípadov. Nikto, vrátane najvyšších ústavných činiteľov, však na jeho podnety a protesty zatiaľ nereagoval. ažké srdce má robotník aj na ministra spravodlivosti SR Daniela Lipšica a predsedu parlamentu Pavla Hrušovského, ktorí nedávno navštívili ústavný súd a pri protestujúcich sa ani nepristavili.

So svojím bývalým zamestnávateľom - U.S. Steel Košice sa sporí aj Cingeľová. Tvrdí, že vo firme sú nekalé praktiky a psychické nátlaky na zamestnancov. Podľa vlastných slov chcela proti tomu verejne vystúpiť, ale snažili sa ju zastrašiť. Niekto ju fyzicky napadol v novembri 2003 v kabíne žeriavu, čo sa doteraz nevyšetrilo. Po vlaňajšej protestnej hladovke firma s Cingeľovou zrušila pracovný pomer. Žeriavnička zrušenie považuje za neplatné. S U.S.Steel vstúpila do súdneho sporu a chce dosiahnuť návrat do zamestnania a morálnu satisfakciu.

Prvé pojednávanie vo veci bude 26. mája. Cingeľová už na údajné porušovanie práv zamestnancov na Slovensku poukazovala aj na medzinárodných fórach, vrátane Európskeho parlamentu, kde sa stretla s jeho poslancami. Zorganizovala tiež protestný pochod zo svojho bydliska Moldavy nad Bodvou do Bratislavy a skupinovú hladovku pred úradom vlády. Najnovšie sa rozhodla založiť politickú stranu. Ako informovala, jej pracovný názov je Nebojme sa - Právo na dôstojný život.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]