magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Európska komisia: Liberalizácia obchodu povedie k poškodzovaniu životného prostredia
@ Aktuálne -> Rôzne      May 24 2005 - 11:43 GMT
/Priatelia Zeme – tlačová správa/ - Európska komisia zverejnila minulý týždeň štúdiu, podľa ktorej bude mať liberalizácia odvetví ako distribučné služby, lesné hospodárstvo a poľnohospodárstvo negatívny vplyv na prostredie.

Štúdiu pre Komisiu vypracoval tím expertov Manchesterskej univerzity ako podkladový materiál pre rokovania v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Autori konštatujú, že liberalizácia prispeje k nárastu objemu dopravy, a tak aj emisií skleníkových plynov. Sprievodným javom bude oslabenie biodiverzity, pretože liberalizácia zvýši tlak na poľnohospodársku produkciu v citlivých oblastiach, a tým aj používanie pesticídov a odlesňovanie.

Priatelia Zeme upozorňujú, že popri produkčných funkciách plnia poľnohospodárstvo a lesné hospodárstvo aj nezanedbateľné verejnoprospešné funkcie. „Tie nemožno potláčať iba preto, že priamo neprinášajú finančný zisk. Správne poľnohospodárske a lesohospodárske postupy majú zásadný vplyv nielen na čistotu vzduchu, kvalitu vôd a biodiverzitu, ale aj na estetický ráz krajiny, čo môže byť dôležité napríklad pre rozvoj cestovného ruchu,“ hovorí Daniel Lešinský z Priateľov Zeme-CEPA. Proces liberalizácie by preto nemal oslabiť tie kontrolné mechanizmy, ktorými sa zabezpečuje verejný záujem.

Súčasný návrh WTO v časti o obchode s poľnohospodárskymi produktmi požaduje najvyššiu mieru liberalizácie od tzv. rozvinutých krajín, medzi ktoré je zaraďované aj Slovensko. Priatelia Zeme v tejto súvislosti súhlasia so zrušením všetkých pro-exportných dotácií v poľnohospodárstve EÚ. Z liberalizácie v oblasti lesného hospodárstva by podľa štúdie najviac získali krajiny ako Kanada, Fínsko, Nový Zéland, Spojené štáty či Švédsko. Očakáva sa, že nové členské štáty EÚ by zvýšili ťažbu dreva.

Autori štúdie konštatujú, že zdokonalené distribučné služby povedú k nárastu obchodu a spotreby. V oblasti distribúcie čerstvého ovocia a zeleniny dnes dominujú globálne distribučné siete, ktoré budú čoraz viac ovplyvňovať aj spôsob ich výroby. S rastom spotreby úzko súvisí produkcia odpadov, takže by krajiny mali prijať opatrenia, ktoré budú podporovať recykláciu.

„Štúdia odhaľuje, že v dôsledku liberalizácie najviac stratí životné prostredie. Európska komisia si nemôže dovoliť ignorovať zistenia vlastnej analýzy. Nadišiel čas, aby EÚ zmenila svoj postoj k obchodu a rešpektovala záväzky v oblasti ochrany prostredia,“ vyhlásila Kim Bizzarriová z bruselskej centrály Priateľov Zeme.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]