magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice sa pripravujú na jedinečný celoeurópsky Sviatok hudby
@ Kultúra -> Podujatia      May 25 2005 - 15:03 GMT
Košice 25. mája (TASR) - Osláviť hudbu hudbou je ambíciou celoeurópskeho Sviatku hudby, ku ktorému sa 21. júna už po štvrtý raz pripojí mesto Košice.

"V tento deň hrajú muzikanti v celej Európe na ulici a všetky koncerty sú zadarmo," pozýval dnes na tlačovej konferencii na ojedinelý európsky sviatok s desaťročnou tradíciou francúzsky kultúry atašé Bruno Boyer z Francúzskej aliancie. Tá podujatie pripravuje v spolupráci s mestom Košice a košickým Študentským parlamentom.

Boyer očakáva, že do košickej pešej zóny na Hlavnú ulici prídu od 14. do 20. hodiny najmä amatérske kapely, ktoré cvičia usilovne v pivniciach a chcú verejne prezentovať svoje umenie. Predviesť sa môžu aj jednotlivci - trubkári, huslisti, harmonikári a ďalší inštrumentalisti. V tento sa bude hrať bez povolenia na ktoromkoľvek mieste košickej Hlavnej ulice. Hudobníci však nesmú prekážať vstupu do obchodov a budov. Každé hudobné teleso si zabezpečí vlastné ozvučenie a aparatúru.

Na dvoch miestach - pred košickým Štátnym divadlom a pred Slovenským technickým múzeom - budú dve pódiá, pre rockové kapely a hudobné školy. Hosťovať na Sviatku hudby bude francúzska skupina Scotchy dub, ktorej repertoár sa vyznačuje kombináciou viacerých hudobných štýlov.

Myšlienka oslavovať hudbu hudbou vznikla v krajine galského kohúta v roku 1982 z podnetu francúzskeho Ministerstva kultúry. Ako informoval Boyer napríklad vlani hralo v Paríži 21. júna približne 50 tisíc hudobníkov a počúvalo ich takmer 800 tisíc ľudí. V ten deň je z centra francúzskej metropoly dokonca vylúčená doprava.

Atašé, ktorý končí svoju štvorročnú misiu u nás a na jeseň ho nahradí Barbara Eydely, verí, že tradícia oslavovať hudbu zapustí korene aj na Slovensku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]