magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Sociálny podnik by mal sprostredkovať prácu pre neplatičov z Luníka 9
@ Aktuálne -> Rôzne      May 25 2005 - 20:17 GMT
Košice 25. mája (TASR) - Poskytnúť šancu na vyrovnanie dlhov neplatičom z košickej mestskej časti Luník 9 a zároveň im zabezpečiť príležitostnú prácu do vyplatenia dlžôb patrí medzi hlavné ciele neziskovej organizácie s názvom Sociálny podnik.

Podľa jej konateľa Jozefa Červeňáka od roku 1990 doteraz obyvatelia tohto prevažne Rómami obývaného sídliska vytvorili dlh voči bytovému podniku, dodávateľom plynu, tepla, vody či elektriny vrátane penále, vyše jednej miliardy korún. Ako uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi v Košiciach, vzhľadom na ich minimálnu schopnosť zamestnať sa, je Sociálny podnik pre nich jednou z posledných šancí začať riešiť svoju životnú situáciu.

V podstate by si neplatiči svoj dlh odpracovali pri jednoduchej, nekvalifikovanej práci. Zabezpečí ju pre nich podnik v partnerstve s rôznymi organizáciami a spoločnosťami. Červeňák konštatoval, že predbežne s takouto formou odpracovania dlhu súhlasili i niektoré podniky, ktorým obyvatelia Luníka 9 najviac dlhujú. Neskôr počíta aj s vytvorením malých výrobných prevádzok, využívaním rôznych aktivačných prác a s podnikateľskými službami. Ako príklad uviedol recykláciu odpadu, či demontáž starých automobilových vrakov. Súčasťou projektu je vytvorenie presnej databázy neplatičov a konzultačné, poradenské, vzdelávacie a rekvalifikačné služby.

Sociálny podnik bol zaregistrovaný v novembri 2004, jeho kancelária by mala začať fungovať 1. júla tohto roku. Podľa Červeňákových predstáv, prví neplatiči by mohli začať odpracovávať svoje dlhy už koncom leta, alebo začiatkom jesene. V prvej fáze by sa, tvrdí, mohlo zamestnať od sto do päťsto sociálne odkázaných občanov. Celkovo by ich mohlo v Košiciach využiť ponuku okolo päť tisíc. Ako dodal, tí, ktorí ju odmietnu, budú musieť počítať zo strany veriteľov, vrátane bytového podniku, s radikálnejším prístupom.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]