magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Tokaj vín získal Slovak Gold za Tokajský výber 6-putňový
@ Aktuálne -> Rôzne      May 30 2005 - 13:41 GMT
Trebišov/Malá Tàňa 30. mája (TASR) - Firma Tokaj vín, spol. s r. o., Trebišov získala titul šampióna za svoj Tokajský výber 6-putňový, ročník 1989 na 1. ročníku Veľkej ceny vín Slovak Gold 2005. Jeho vyhodnotenie sa konalo v piatok 27. mája.

Konateľka spoločnosti Mária Maciková v reakcii pre TASR uviedla, že pre nich ako malú firmu "je to také ocenenie, že nás to poháňa dopredu". Na jednej strane je to visačka kvality za to, čo Macikovci robia na Tokaji už dlhé roky, na druhej strane výzva do ďalšej výroby archívnych vín, ktoré sa dajú ochutnať vo firemných pivniciach v obci Malá Tàňa v okrese Trebišov.

Odborná porota prestížnej súťažnej prehliadky z produkcie 51 popredných slovenských vinárov pod vedením Fedora Malíka vyhodnotila produkt Macikovcov ako najlepšie tokajské víno. Navyše Tokajský výber 5-putňový, ročník 1989 dostal zlatú medailu. Komisia osobností svojím rozhodnutím súhlasila s verdiktom poroty a šampiónovi dala zlatú medailu a druhému ocenenému vínu striebornú medailu.

Macíkova konštatovala, že ich generácia vinárov - v poradí štvrtá v tejto rodine - pôsobila od roku 1981 v štátnom podniku Tokaj. V roku 1995 založili vlastnú firmu. "Hospodárime na šiestich hektároch vlastných viníc, z ďalších 30 hektárov úrodu hrozna spracovávame," povedala. V ich ponuke sú všetky značky tokajských výberových vín a pridali k nim mladé jednoročné akostné tokajské vína. Postupne sa im podarilo vybudovať spracovateľské kapacity, zreciu pivnicu a obchodnú sieť. Maciková však dodala, že nie sú ešte so svojimi investičnými zámermi v samom závere. Na margo ekonomických výsledkov uviedla, že každý rok je u vinárov iný, špecifický.

Veľká cena vín Slovak Gold 2005 už pozná názvy všetkých šampiónov 1. ročníka prestížnej súťažnej prehliadky z produkcie 51 popredných slovenských vinárov.

Podľa jednotlivých kategórií medzi bielymi tichými suchými vínami titul získalo Veltlínske zelené (roč. 2004) od spoločnosti Víno Mrva a Stanko z Trnavy. ¼adový zber Tramínu červeného (roč. 2003) od firmy Vino-vin Tibava najlepšie zabodoval medzi bielymi vínami s vyšším obsahom zostatkového cukru. Šampiónom medzi červenými vínami sa stala slovenská vyšľachtená odroda viniča Dunaj (roč. 2004) zo skalických pivníc Alojza Masaryka. Odborná porota pod vedením Prof. Fedora Malíka vyhodnotila aj najlepšie tokajské víno, ktorým sa stal Tokajský výber 6-putňový (roč. 1989) od spoločnosti Tokaj vín Trebišov.

Väčšinou strední slovenskí vinári prihlásili do súťaže 177 vzoriek vín, z ktorých 14 získalo zlaté medaily. Tituly tým najúspešnejším odovzdali na piatkovom slávnostnom vyhodnotení v hoteli Bôrik v Bratislave. Podľa prezidenta Nadácie Slovak Gold Jozefa Sitka by mali prestížne súťaže najlepších slovenských vín pomôcť k ich uplatneniu sa na domácom i veľmi náročnom zahraničnom trhu v krajinách Európskej únie.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]