magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Následky teroristického útoku si precvičia zložky na cvičení Košice 2005
@ Aktuálne -> Rôzne      May 30 2005 - 14:47 GMT
Košice 30. mája (TASR) - Koordinovanosť zásahu, regionálna a medzištátna spolupráca a likvidácia následkov po teroristických útokoch je cieľom medzinárodného workshopu a praktického cvičenia Košice 2005, ktoré bude 1. až 3. júna v Košickom kraji.

"Chceme, aby obyvateľstvo, ale hlavne jednotky, podieľajúce sa na riešení mimoriadnych situácií, mali koordinovaný postup," uviedol dnes na tlačovej konferencii riadiaci cvičenia - prednosta Krajského úradu (KÚ) v Košiciach Ján Dolný. Ako konštatoval, dôsledky teroristických útokov vo svete mali nedozerné následky a keď aj Slovensko podľa neho teroristické skupiny nevyhľadávajú, "je lepšie byť pripravený".

Ako informovali novinárov, po stredajšom workshope v Košiciach precvičia si vo štvrtok v Slovenskom Novom Meste v okrese Trebišov jednotky integrovaného záchranného systému a riadiace zložky riešenie situácie po teroristickom útoku na vlakovú súpravu a popoludní útok teroristov na výletnú loď na Zemplínskej šírave v okrese Michalovce. Pomoc pri riešení dôsledkov poskytnú ľuďmi i technikou zložky z Maďarska, Ukrajiny a Poľska. Záver cvičenia bude patriť v piatok rokovaniu pracovnej skupiny pre civilnú ochranu Stredoeurópskej iniciatívy.

Podľa Andreja Salanciho z KÚ sa do oboch praktických cvičení zapojí takmer 380 hasičov, policajtov, záchranárov a riadiacich zložiek a takmer 70 kusov techniky, vrátane vrtuľníkov, člnov, poľných nemocníc a podobne. Cvičeniu, ktoré bude za plnej prevádzky na železničnej stanici i na Šírave, nepredchádzali žiadne nácviky a obidve epizódy pripravujú tak, aby sa čo najviac priblížili reálnej situácii.

Ako pozorovatelia budú na cvičení zástupcovia krajín CEI, ale aj NATO a EÚ.
Organizáciou cvičenia poverilo Ministerstvo vnútra SR košický KÚ aj kvôli tomu, že jeho zložky majú už bohaté skúsenosti s riešením mimoriadnych situácií po povodniach a snehových kalamitách, i v súvislosti s prípravou regiónu na schengenský systém na východných hraniciach EÚ, uviedol Dolný.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]