magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické Bábkové divadlo uvedie Experiment Dr. Grüna od Witkiewicza
@ Kultúra -> Divadlo      May 30 2005 - 19:50 GMT
Košice 30. mája (TASR) - Predstavenie Experiment Dr. Grüna podľa hry poľského dramatika Stanislawa Ignacyho Witkiewicza Blázon a mníška alebo nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie, uvedie 3. júna v celoslovenskej premiére košické Bábkové divadlo (BD).

Experimentálnu hru uvádzajú na experimentálnej scéne Jorik. Ide, zjednodušene povedané, o stretnutie mníšky a blázna alebo básnika, ktorý je umiestnený v psychiatrickej liečebni, uviedol dnes na tlačovej konferencii hosťujúci český režisér Radovan Lipus. "Hra do značnej miery pracuje s ironickými odkazmi a pohráva sa s psychoanalýzou, je to vyšinutý witkiewiczovský svet. Jeho text je pritom aktuálny ako každé dobré umenie," povedal na margo inscenácie režisér.

Lipus (1966) absolvoval pražskú DAMU a od roku 1991 réžijne pôsobí v činohre ostravského Národného divadla moravskosliezskeho.

Hru uvádza košické BD pri príležitosti 10. výročia existencie experimentálnej scény Jorik. Podľa riaditeľky Kataríny Hegedüsovej za ten čas pripravili 10 premiér, z ktorých niektoré mali 70 až 100 repríz. Najväčším hitom je inscenácia poviedok Antona Pavloviča Čechova O láske.

Dramatik, románopisec, maliar, filozof a teoretik umení S. I. Witkiewicz bol vrstovníkom Karla Haška, Franza Kafku a iných autorov, ktorí vyrastali na prelome storočí v mnohonárodnostnej Rakúsko - Uhorskej monarchii.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]