magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Policajní špecialisti pre menšinové komunity si zdokonaľujú svoje schopnosti
@ Aktuálne -> Rôzne      May 30 2005 - 19:52 GMT
Košice 30. mája (TASR) - Zvyšovaniu komunikačných schopností a výmene skúseností z pôsobenia policajných špecialistov pre prácu s menšinovými komunitami sa venuje dvojdňové stretnutie, ktoré v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru SR pripravilo občianske združenie Občan a demokracia.

V Košiciach sa spolu s dobrovoľnými rómskymi aktivistami stretlo 18 policajtov vyčlenených od 1. januára v Prešovskom a Košickom kraji pre pilotný policajný projekt. "Našim cieľom je odstrániť existujúce bariéry v komunikácii a zároveň začať riešiť problémy, ktoré sa vynárajú v práci polície, keď sa snaží v komunitách robiť prácu aj iným spôsobom, čiže nielen represívne, ale aj preventívne," uviedla pre TASR koordinátorka britskou vládou podporeného projektu Šarlota Pufflerová.

Pripomenula, že policajní špecialisti, ktorí odskúšavajú model pre ostatné lokality, nie sú v jednoduchej situácii. V osadách sa starajú nielen o dodržiavanie verejného poriadku, ale riešia aj drobné spory, pôsobia výchovne a spolupracujú so samosprávou a tamojšími mimovládnymi organizáciami. Očakáva sa, že sa budú zúčastňovať na domových prehliadkach, predvedeniach na výsluchy či pri zaisťovaní stôp na mieste činu v komunite. Aby boli efektívni, musia si s jej členmi vytvoriť väzby a dokázať sa s nimi lepšie dorozumieť. Podľa Pufflerovej to nie je jednoduché aj preto, že pilotne boli vytypované najproblémovejšie lokality a mnohí obyvatelia osád nie sú "nastavení" na spoluprácu s políciou. Svoje na oboch stranách zohrávajú aj zažité stereotypy a organizačne ešte nedoladený systém.

Podľa kapitána Erika Huszthyho z odboru poriadkovej polície Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach sa situácia pomaly zlepšuje. V kraji pôsobí desať špecialistov a v lokalitách trebišovského a spišskonovoveského okresu si už napriek počiatočným problémom získali rešpekt. Ich vzťahy s rómskou komunitou ocenili aj španielski televízni tvorcovia, ktorí nakrúcajú film o živote Rómov v Európe. "Povedzme si to ale na rovinu - bude to viacgeneračný problém a zázraky nemôžme čakať za rok, za dva, ani za päť. Ale na to, ako málo prešlo času a ako je málo vyčlenených prostriedkov, si myslím, že je to veľký úspech," dodal.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]