magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Združenie Feman bude pomáhať špeciálnym školským zariadeniam v Košickom kraji
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 01 2005 - 20:39 GMT
Košice 1. júna (TASR) – Krajský školský úrad v Košiciach dnes uzavrel rámcovú dohodu o spolupráci s občianskym združením Feman. Dohoda nie je časovo ohraničená a mala by znamenať pre špeciálne školské zariadenia v pôsobnosti KŠÚ sprostredkovanie zahraničnej pomoci.

Feman už niekoľko rokov podporuje znevýhodnené skupiny obyvateľstva a kooperuje s nemeckou verejnoprospešnou spoločnosťou GAB z Duderstadtu v spolkovej krajine Dolné Sasko. Rekvalifikujú sa v nej dlhodobo nezamestnaní a rôzne hendikepovaní ľudia. V chránených dielňach sa venujú renovácii nábytku a rozličného vybavenia pre sociálne a zdravotnícke zariadenia. Súčasťou projektu, podporovanom spolkovou vládou, je aj pomoc krajinám východnej Európy formou dodávok reparovaných invalidných vozíkov, nemocničných postelí, nábytku a vybavenia pre domovy sociálneho typu. Dodávka z nemeckej strany je bezplatná, úlohou prijímateľa je zabezpečiť náklady na transport.

Pre zahraničného partnera je pritom dôležitá adresnosť pomoci, čo vie zabezpečiť KŠÚ. Ako na dnešnom stretnutí s novinármi pripomenula jeho prednostka Helena Jeníková, jednou z kompetencií školského úradu je komplexná starostlivosť o hendikepovanú mládež. Práve v tomto bode sa ich činnosť prelína s pôsobením združenia Feman. Vzájomná spolupráca preto podľa predsedu združenia Eduarda Buraša vytvára predpoklady aj na ďalšie aktivity či odovzdávanie nemeckého know-how z využívania zdrojov Európskeho sociálneho fondu.

Prvá zásielka bytového a kuchynského vybavenia z Nemecka je už na ceste do Špeciálnej základnej internátnej školy v Ždani, druhá, na budúci týždeň poputuje do Reedukačného domova na Bankove pri Košiciach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]