magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Galéria KOS ponúka kultúrnu lahôdku

Nenechajte si ujsť výstavu výtvarníkov zo Spiša
@ Kultúra -> Výstavy      Jun 02 2005 - 11:23 GMT

|Krajské osvetové stredisko Košice – tlačová správa| -- Po sérii úspešných výstav Krajského osvetového strediska v Košiciach v Galérii KOS na Hviezdoslavovej ulici, ktoré sú už pomaly, ale isto neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho života metropoly východu, prichádza KOS s ďalšou výtvarnou lahôdkou.

V piatok 10. júna 2005 sa o 16.30 hod. uskutoční otvorenie výstavy ´Výtvarný Spiš´, v rámci ktorej sa verejnosti predstaví dvojica autorov zo Spišskej Novej Vsi. Sochár Tibor Gurin a maliar Emilián Cvengroš budú zastupovať výtvarnú komunitu Spiša, keďže úmyslom organizátora je postupne milovníkom umenia predstavovať výtvarníkov jednotlivých regiónov v Košickom samosprávnom kraji.

Tibor Gurin (72 rokov) patrí dlhé roky medzi najúspešnejších insitných sochárov na Slovensku. Úspešne sa pravidelne zúčastňuje celoštátnej súťaže výtvarnej tvorby neprofesionálnych výtvarníkov Výtvarné spektrum, na ktorej získava najvyššie ocenenia. Možno aj z dôvodu, že celý život pracoval ako baník, je jeho umelecký prejav silne ovplyvnený týmto ťažkým povolaním. Inšpiráciu však autor nachádza i v slovanskej mytológii, ktorá je jeho celoživotným koníčkom.

Emilián Cvengroš (70 rokov) je tohtoročným jubilantom. Podobne ako u kolegu i v jeho dielach sa výrazne odráža pečať povolania. Učarovala mu nádherná scenéria Spiša a ako rušňovodič sa snaží do svojich diel zakomponovať i železnicu, vláčik či rušeň. Jeho olejomaľby historických lokomotív majú často až dokumentárny charakter.

Pozývame vás na otvorenie výstavy ´Výtvarný Spiš´ do Galérie KOS na Hviezdoslavovej ulici v piatok 10. júna 2005 o 16.30 hod. Výstava potrvá do 29. júna.

Andy GORE   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]