magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

NS zamietol námietku zaujatosti voči konajúcej sudkyni v kauze Transpetrol
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 02 2005 - 20:32 GMT
Košice 2. júna (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR zamietol námietku zaujatosti voči konajúcej sudkyni košického Krajského súdu v kauze určenia vlastníctva k stovke akcií Transpetrolu.

TASR o tom dnes informoval právny zástupca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Martin Krivák. Ministerstvo je v spore s jednou z troch žalovaných strán. Sudkyňu Juditu Jurákovú už po druhýkrát namietol advokát žalobcu - vranovskej akciovej spoločnosti C.S.I. - FEST Ignác Ilčišin. Aj preto muselo byť májové pojednávanie odročené na neurčito.

Ilčišin začiatkom mája podal aj návrh na predbežné opatrenie, ktorým sa domáha, aby súd zakázal Transpetrolu až do právoplatného skončenia veci, meniť podobu a menovitú hodnotu 1 900 kmeňových listinných akcií na meno, emitovaných touto obchodnou spoločnosťou. Ich menovitá hodnota je 1 milión Sk za akciu. Znamená to, že hoci v spore na košickom krajskom súde ide o určenie vlastníctva k 100 kusom akcií, vranovská spoločnosť chce blokovať všetky akcie Transpetrolu.

Spis by podľa Krivákových informácií mali z NS SR odoslať do Košíc najneskôr v piatok. "Pevne preto verím, že termín pojednávania bude vytýčený ešte do konca júna a že sudkyňa aj meritórne rozhodne," dodal. Právni zástupcovia Transpetrolu i rezortu hospodárstva sú pritom presvedčení, že poskytli dostatok argumentov, aby sudkyňa žalobu spoločnosti C.S.I. - FEST ako neodôvodnenú zamietla.

Kauza Transpetrolu na košickom Krajskom súde je významná tým, že ako prvá priamo nesie požiadavku vyriešenia otázky, či vranovská spoločnosť nadobudla v exekučnom konaní akcie Transpetrolu zákonným spôsobom. Rozhodnutie teda môže ovplyvniť všetky ďalšie súdne konania vedené v súvislosti s určením vlastníctva k akciám tohto strategického podniku. V súčasnosti ich je vyše 20 a podľa odhadov je v hre minimálne trojmiliardový majetok.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]