magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Spoločnosť Pravé orechové cez internet zachováva staré príbehy z Košického kraja
@ Kultúra -> Literatúra      Jun 03 2005 - 13:34 GMT
Košice 3. júna (TASR) - Prehåbiť komunitné cítenie obyvateľov a vzbudiť záujem potenciálnych návštevníkov patrí medzi hlavné ciele spolupráce Košického samosprávneho kraja s Literárnou spoločnosťou Pravé orechové.

Občianske združenie a regionálna samospráva uzavreli zmluvu o spolupráci na projekte Zachráňme staré príbehy pre budúcnosť. Jeho podstatou je terénne vyhľadávanie povestí i skutočných starých príbehov, ktoré sa viažu k histórii územia KSK a ich beletristické spracovanie do poviedok. OZ Pravé orechové pritom získava aj historické fotografie, ktoré digitálne spracúva a spolu s poviedkami prezentuje na internete. Informuje aj o histórii kraja a jeho obcí, o známych architektonických pamiatkach a turistických zaujímavostiach. Výsledok možno nájsť na webovej stránke www.praveorechove.com, ktorá by mala byť v najbližších dňoch obohatená o anglickú verziu.

Táto webová adresa má podľa predsedu OZ Slavomíra Szabóa ambíciu stať sa najobsiahlejším virtuálnym sprievodcom po území KSK, obohateným o spomínané poviedky.

Literárna spoločnosť Pravé orechové sa venuje opomenutej forme ochrany slovenskej kultúry. Jej aktivisti navštevujú starších ľudí, ktorí si pamätajú staré skutočné i tradované príbehy, zaznamenávajú ich a následne literárne spracúvajú. "Tento projekt, hoci vznikol v internetovom prostredí, je v protichodnom smere voči globalizácii. Snaží sa podchytiť unikátnosť a rozličné spôsoby života, ktoré boli pre Abov, Zemplín a okolité oblasti typické a de facto ich zachrániť pre budúce generácie, pretože dnes sa staré príhody nerozprávajú, dnes ľudia pozerajú televíziu," dodal Szabó.

Na realizáciu projektu prispela Karpatská nadácia sumou 4 500 USD. Záštitu nad ním prevzal KSK a podporil ho sumou 52 tisíc Sk.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]