magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nemecká spisovateľka Dagmar Leupold bude čitať v Košiciach zo svojho románu
@ Kultúra -> Literatúra      Jun 08 2005 - 15:41 GMT
Košice 8. júla (TASR) - Približne 6000 čitateľov navštívi ročne Nemeckú študovňu (NŠ) pri košickej Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK), pričom záujmu sa tešia dvojjazyčné autorské čítania nemeckých spisovateľov.

Najnovšie bude zo svojho románu Nach den Kriegen (Po vojnách) o generačných problémoch čítať 10. júna spisovateľka a prekladateľka Dagmar Leupold (1955).

Počas 12-ročnej existencie pripravila NŠ 10 autorských čítaní zo súčasnej nemeckej literatúry, informovala dnes na tlačovej konferencii vedúca oddelenia špeciálnych fondov ŠVK Viera Nagyová. Doteraz zo svojich diel čítal Andreas Maier, Anna Mitgutsch, Ilma Rakuša, Thomas Lehr a ďalší.

"Čo sa týka záujmu o dvojjazyčné autorské čítania, tak sú to predovšetkým vysokoškolskí a stredoškolskí pedagógovia a študenti germanistiky, ale aj záujemcovia o nemeckú literatúru z radov občanov," uviedla Nagyová. Napríklad starší ľudia, ovládajúci nemčinu, medzi nimi Karpatskí Nemci, ktorí chodievajú aj na iné podujatia NŠ. V jej fonde sa nachádza vyše 6000 titulov nemeckej literatúry z najrôznejších oblastí, CD, videokazety, filmy a k dispozícii je internet.

Autorské čítania sú príťažlivé tým, že čitatelia si po originálnom texte vypočujú znenie v slovenčine, teda je zrozumiteľné aj pre tých, čo nemčinu neovládajú. ŠVK je jedinou na Slovensku, ktorá takéto podujatia organizuje.

NŠ vznikla pri košickej ŠVK v roku 1993 na základe zmluvy s mníchovským Goetheho inštitútom. Jej "nadstavbou" je regionálne vzdelávacie centrum, kde sa pod dohľadom nemeckého lektora Karla Früha pravidelne zdokonaľujú učitelia nemčiny.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]