magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nelegálnych rómskych nájomníkov vysťahovali ŽSR z Vodárenskej v Košiciach
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 14 2005 - 20:10 GMT
Košice 14. júna (TASR) - Dnes sa nútene museli vysťahovať posledné štyri rómske rodiny z objektu Železníc SR (ŽSR) na Vodárenskej ulici v Košiciach, kde nemali nájomné zmluvy ani trvalý pobyt.

Následnými demolačnými zásahmi majiteľ znefunkčnil objekt, takže vrátiť sa späť nemôžu a musia si hľadať iné ubytovanie.

Časť z posledných približne 40 Rómov, medzi nimi aj malé deti, odišlo na rómske sídlisko Lunik IX, asi polovica ostala pod holým nebom a o svojej budúcnosti nemá zatiaľ potuchy. "Nemám kam ísť, nemám rodičov alebo súrodencov na Luniku IX. Všetci sme vonku, aj moja matka aj deti. Nábytok nemám, lebo všetko nám povyhadzovali," povedala pre TASR Angelika Horváthová. Tá do poslednej chvíle neverila, že ich môžu deložovať.

Vysťahovanie Rómov zo železničiarskeho objektu na Vodárenskej za asistencie súkromnej bezpečnostnej služby bolo bezkonfliktné. Po tom, čo si zbalili svoj skromný majetok a osobné veci, naložili ich do vriec a vyniesli von, prišli bagre, zahryzli sa do okien a priečok a z budovy za niekoľko hodín ostali len obvodové múry.

Hovorkyňa ŽSR Kornélia Blašková informovala, že Rómovia sa dlhé roky nelegálne zdržiavali v objekte, ktorý nie je určený na bývanie, viac ráz ich vyzvali, aby ho opustili.

Od roku 2002 má budovu v prenájme košická spoločnosť GESTIV, s ktorou v januári podpísali kúpno-predajnú zmluvu. Doteraz však kúpnu cenu záujemca neuhradil a do 19. júla môžu ŽSR od zmluvy odstúpiť. Objekt potom buď zrekonštruujú, alebo zrovnajú so zemou, dodala Blašková.

Prípad Vodárenská má už najmenej 12-ročnú históriu a postupne sa stal pre mestskú časť Košice-Sever i pre mesto vážnym problémom. Podľa hovorkyne Magistrátu mesta Košice Zuzany Bobrikovej nelegálni nájomníci, ktorí bývali v minulosti aj v ďalších dvoch objektoch, ohrozovali v statický narušených domoch nielen seba, ale svojím spôsobom života znepríjemňovali život i obyvateľom štvrte, čo by už mohlo byť po dnešnom zásahu ŽSR minulosťou.

Bobriková však nevylučuje, že podobný problém sa môže objaviť na inom mieste v Košiciach, pretože ľudí v hmotnej núdzi, ktorí nedokážu platiť za byt, pribúda. Mesto ich má teraz približne 8500 a spolu s rodinnými príslušníkmi to môže byť až 20 000 ľudí. Navyše je v Košiciach približne 600 bezdomovcov. "Riešenie vidíme vo výstavbe bytov nízkeho štandardu, na ktoré však mesto zatiaľ nemá peniaze a bránia sa tomu aj jednotlivé mestské časti," dodala hovorkyňa.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]