magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice sa stávajú mestom úspešných mladých vedcov a umelcov
@ Kultúra -> Podujatia      Jun 15 2005 - 20:31 GMT
Košice 15. júna (TASR) - Takmer 40 mladých slovenských vedcov do 35 rokov, ktorí publikovali práce v renomovaných svetových časopisoch, sa prihlásilo tento rok do 3. ročníka súťaže, ktorú pre nich vyhlásila SAV. Počet účastníkov bol v porovnaní s vlaňajškom takmer dvojnásobný.

Ceny odovzdajú víťazom v troch vedných odboroch na koncerte Mladí mladým, umelci vedcom, ktorý bude vo štvrtok v košickom Dome umenia, informovali dnes na tlačovej konferencii zástupcovia SAV a Štátnej filharmónie (ŠF) Košice. Predtým autori predstavia víťazné práce na vedeckom seminári v kongresovej sále SAV v Košiciach, ktoré sa spojením vedeckých a umeleckých ocenení stávajú mestom úspešných mladých vedcov a umelcov.

Šéf košických filharmonikov Július Klein spresnil, že ide o spoločný projekt, ktorého cieľom je prilákať vedcov do koncertnej siene a skåbiť vedu s umením, ktoré majú veľa spoločného. Úspešným mladým výskumníkom zo SAV totiž zahrajú už po tretí raz tohtoroční laureáti ocenenia Zlatá nota. Slovenská sporiteľňa ním podporuje mladých interpretov zo ŠF Košice, bratislavskej Slovenskej filharmónie (SF) a žilinského Štátneho komorného orchestra (ŠKO).

Ako informovali na tlačovej konferencii zástupcovia SAV Branislav Peťko a Marián Reiffers, v technických vedách bol najúspešnejší v súťaži vedcov do 35 rokov Radovan Pipík z Geologického ústavu SAV za paleontologické štúdie lastúrničiek v Turčianskej kotline. V biologickej sekcii najlepšie ohodnotila porota prácu Judity Lihovej z Botanického ústavu SAV za štúdie genetickej a morfologickej rôznorodosti kapustovitých rastlín v Stredomorí. So súborom prác o histórii obchodných stykov Uhorska s Orientom v 13. - 15. storočí zvíťazil Martin Štefánik z Historického ústavu SA. Súťaž s cieľom vytvoriť súťaživé prostredie pre mladých prvýkrát vyhlásilo Predsedníctvo SAV v roku 2003. Je doplnkovou formou hlavnej Ceny SAV, ktorú udelia 22. júna v Smoleniciach.

Ocenenie Zlatá nota získala tento rok členka Slovenského filharmonického zboru, sopranistka Katarína Adamová, harfistka Ivana Boggerová zo ŠF Košice, prvý fagotista ŠKO Ján Mazán a prvý trubkár SF Rastislav Suchan. Na koncerte Mladí mladým, umelci vedcom vystúpia ako sólisti pod taktovkou Mariána Vacha.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]