magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Liška: Profesionálnu armádu predpokladáme minimálne od polovice roka 2006
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 16 2005 - 22:06 GMT
Košice 16. júna (TASR) - Mechanizovaný prápor v Michalovciach je stopercentne pripravený plniť úlohy bez vojakov základnej služby. V súčasnosti sa tam už nenachádza ani jeden neprofesionálny vojak.

Na stretnutí s novinármi v Košiciach to dnes konštatoval minister obrany Juraj Liška, ktorý je na východnom Slovensku je na pracovnom výjazde. Podľa jeho slov je na profesionalizáciu dobre pripravený aj trebišovský prápor, hoci v ňom ešte pôsobí niekoľko vojakov základnej služby.

Na otázku, kedy bude mať Slovensko plne profesionalizovanú armádu, minister konštatoval, že ministerstvo robí všetko pre to, aby termín 1. júl 2007 nielen dodržali, ale aj skrátili. "Dnes by ale bolo odo mňa predčasné hovoriť, či to bude k polroku budúceho roka alebo od 1. júla 2006. Všetky predpoklady smerujú k tomu, že by to mohlo byť minimálne od polroka budúceho roku," uviedol Liška.

Ozbrojené sily SR sú v súčasnosti profesionalizované na 85 až 87 percent, pričom najlepšia je situácia na východnom Slovensku. Spomedzi regiónov je záujem o vstup do armády najväčší práve v Košickom a Prešovskom kraji, čo súvisí s tamojšou vysokou nezamestnanosťou. "Nemáme žiadny problém napåňať požadované kapacity," dodal minister.

Liška dnes odovzdal veliteľovi michalovského mechanizovaného práporu Martinovi Michalkovi bojovú zástavu, ktorú tomuto vojenskému útvaru udelil prezident Ivan Gašparovič. Najvyššie ocenenie si prápor zaslúžil účasťou svojich príslušníkov v mierových misiách UNIFICYP na Cypre a UNDOF na Golanských výšinách. Mechanizovaný prápor je taktickou jednotkou mechanizovanej brigády, ktorá sa podieľa na plnení úloh súvisiacich s vojenskými a nevojenskými ohrozeniami. Jeho príslušníci už tradične pomáhajú obyvateľom východného Slovenska pri odstraňovaní škôd po povodniach.

Na východe Liška navštívil aj armádne rekreačné zariadenie na Zemplínskej Šírave a stretol sa s michalovskými gymnazistami, zástupcami neziskových organizácii a občanmi.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]