magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach otvorili reinštalovanú expozíciu Košického zlatého pokladu
@ Kultúra -> Výstavy      Jun 19 2005 - 20:54 GMT
Košice 19. júna (TASR) - V košickom Východoslovenskom múzeu (VSM) si oddnes možno pozrieť reinštalovanú expozíciu stredovekého Košického zlatého pokladu.

Podľa riaditeľa múzea Róberta Polláka reinštaláciou dostala expozícia kompletne nové vizuálne stvárnenie. Po prvý raz v histórii slovenského výstavníctva ju bude sprevádzať na tento účel skomponovaná hudba od košického skladateľa Norberta Bodnára, približujúca dobovú atmosféru. Pribudla interaktívna mapa, na ktorej si návštevník priblíži jednotlivé mincovne, z ktorých mince pokladu pochádzali. Po prvý raz sprístupnili motívy, zdobiace schránku pokladu.

Expozíciu slávnostne otvoril premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý je na pracovnom výjazde v košickom regióne. Na jej realizáciu okrem sponzorov prispela vláda časťou prostriedkov z dodatočného zdanenia nadprodukcie ocele v U.S. Steel Košice.

Podľa premiéra je to dobrá investícia. "Košický zlatý poklad patrí všetkým občanom a v omnoho širšom priestore ako sú Košice, ktoré boli v histórii vždy veľmi významným mestom. Mám dobrý pocit z toho, kam smerovala časť zo sumy, ktorú sme si mohli dovoliť z nadprodukcie ocele v U.S. Steel Košice. Neskrývam, že čoskoro budeme rozhodovať o ďalších takýchto peniazoch a ja si budem zážitok z VSM veľmi silne pamätať," povedal Dzurinda.

Košický zlatý poklad objavili robotníci pri stavebných prácach 24. augusta 1935 v budove na Hlavnej ulici č. 68. Pochádza z čias protihabsburských povstaní a podľa Kataríny Zozulákovej z VSM patril pravdepodobne bohatému človeku, ktorý svoj majetok vložil do zlatých mincí.

Poklad pozostáva z 2920 kusov zlatých mincí - dukátov a dvojdukátov, troch zlatých medailí a masívnej zlatej reťaze, uložených v okrúhlej dvojdielnej medenej schránke zdobenej rytým dekórom. Hmotnosťou 11,5 kilogramu 23-karátového zlata a svojím obsahom je z hľadiska dokumentácie európskeho mincovníctva v 15. - 17. storočí jedným z najväčších nálezov zlatých mincí v európskom, ale i svetovom meradle. Jeho význam je o to väčší, že ho nestihol osud mnohých iných nálezov zlatých mincí, ktoré boli pretavené, prípadne opätovne zmincované.

Na otvorení expozície sa zúčastnil okrem iných primátor Košíc Zdenko Trebuľa, predseda KSK Rudolf Bauer či prezident U.S. Steel Košice David Lohr.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]