magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

U.S.Steel Ballon Cup 2005 nesklamal

Balónová fiesta okúzlila tisíce Košičanov
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 20 2005 - 09:12 GMT

Od stredy do soboty brázdili vzdušný priestor nad naším mestom balóny z rôznych kútov sveta. Balónová fiesta patrí už medzi tradičné podujatia, ktoré spestrujú život obyvateľov Košíc. Už v stredu večer sa nad Košice vznieslo 17 balónov, pričom medzi nimi nechýbal ani najväčší balón-špeciál v Európe, ktorý má tvar kohúta. S výškou 46 metrov, šírkou 69 metrov a objemom 4 400 metrov kubických budil obdiv i rešpekt. Jeho majiteľ, Alex Jan Barends z Holandska, prišiel do Košíc na pozvanie svojho holandského priateľa a učiteľa balónového lietania Arenda Jana Dezijna. Mimochodom, ten po viacerých fiestách strávených v našom meste sa do Košíc presťahoval natrvalo.

Balónová fiesta v Košiciach ukončila svoj 12. ročník. Posádky z Česka, Belgicka, Holandska, Maďarska, Rakúska, Švédska i zo Slovenska majú všetky dôvody k spokojnosti. O popularite festivalu teplovzdušných balónov v Košiciach svedčí skutočnosť, že väčšina posádok sa sem vracia pravidelne každý rok. Nakoniec, košická spoločnosť ADS balloning je najväčším prevádzkovateľom teplovzdušných balónov na Slovensku.

Medzi najobľúbenejšie časti programu patrí večerné nafukovanie balónov. Horiaci plyn chàliaci teplo do farebných gúľ v tme vytvára u diváka pocit, že sa nachádza v imaginárnej krajine plnej obrovitých lampiónov. Piatkové podujatie pri OC Optima prilákalao nielen deti, na ktoré tam čakali súťaže, tiež nielen tínedžerov, čo si mohli vychutnať koncerty známych skupín zadarmo, ale tiež množstvo dospelých, pre ktorých je táto atrakcia rovnako príťažlivá. Mimochodom, záujem bol taký, že po skončení akcie trvalo skoro trištvrte hodiny, kým sa mi podarilo odísť autom z parkoviska.

Pred dvoma rokmi brázdila vzdušný priestor nad mestom vzducholoď. Vlani to bol sky-hopper, teda balón, ktorý mal namiesto koša len stoličku a nej si pilot hompáľal nohami vo vdzuchu. Viackrát sme tu mali balón “upside-down”, teda taký, čo pri lete vyzerá, akoby sa prevrátil a kôš mal hore. Tento rok tu lietal kohút – hádam najväčší kohút na svete. Uvidíme, čo organizátori pripravia na balónovú fiestu 2006. Je sa načo tešiť.

-sl-   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]