magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslanci KSK schválili volebné obvody pre jesenné regionálne voľby
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 21 2005 - 07:42 GMT
Košice 20. júna - Poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) na svojom včerajšom zasadnutí schválili volebné obvody pre jesenné regionálne voľby.

Z dvoch predložených alternatív sa rozhodli pre variant vychádzajúci z územnosprávneho členenia Slovenska. Ponechali teda v platnosti volebné obvody a ich sídla tak, ako ich určila pred historicky prvými regionálnymi voľbami v roku 2001 vláda SR. Znamená to, že regionálnych poslancov budú občania Košického kraja voliť v 11 volebných obvodoch, ktoré zodpovedajú súčasným okresom. Zvolia si v nich 57 poslancov regionálneho parlamentu. Pre voľbu župana je pre celý kraj určený jeden jednomandátový volebný obvod.

Tento variant však vo všetkých obvodoch nezodpovedá zákonom stanovenému princípu, aby jeden poslanec zastupoval 12 až 15 tisíc obyvateľov. Litera zákona striktne neplatí v okresoch Košice III, Gelnica a Sobrance, kde je počet voličov o niekoľko desiatok až stoviek nad alebo pod zákonným limitom. S variantom, aby sa niektoré obce presunuli do susedných obvodov však poslanci KSK nesúhlasili. "Aj keď sú určité číselné rozdiely, myslíme si, že zvolený variant vychádza z ducha zákona. Voliči by asi ťažko išli voliť poslancov z iného okresu len preto, že sme ich formálne priradili do toho volebného obvodu," uviedla po hlasovaní riaditeľka Úradu KSK Rozália Múdra.

Predseda Národnej rady SR vyhlásil voľby do zastupiteľstiev samosprávnych krajov a voľby županov na sobotu 26. novembra. Kandidátne listiny musia byť podané zapisovateľovi volebnej komisie samosprávneho kraja najneskôr 40 dní pred dňom volieb, to znamená do 17. októbra.

V prvých regionálnych voľbách v roku 2001 bolo v zoznamoch voličov KSK zapísaných 581 798 osôb. Účasť voličov pri voľbách poslancov bola 21,8 percenta, pri voľbách predsedu v prvom kole 20,16 a v druhom 18,06 percenta. O poslaneckú stoličku sa v kraji uchádzalo 576 kandidátov, o post župana 24 kandidátov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]