magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÚS: Poslanec nemôže spájať hlasovanie o uznesení s hlasovaním o dôvere vláde
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 24 2005 - 13:37 GMT
Košice (TASR) - V pléne Národnej rady SR nie je možné postupovať tak, aby sa jednotlivý poslanec domáhal spojenia hlasovania o uznesení s hlasovaním o dôvere vláde alebo jej členovi.

Rozhodol o tom Ústavný súd SR na včerajšom neverejnom zasadaní pléna. Zároveň konštatoval, že druhá veta ustanovenia paragrafu 130, odsek 6 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku NR SR v časti slovného spojenia "interpelovaného alebo najmenej pätiny poslancov" a "alebo jej členovi" nie je v súlade s Ústavou SR.

ÚS tým sčasti vyhovel návrhu vlády, ktorá ho ešte minulý rok požiadala aby posúdil ústavnosť spomínaného ustanovenia. Hovorí sa v ňom, že Národná rada zaujme uznesením stanovisko k odpovedi na interpeláciu, ktorú interpelujúci nepovažuje za uspokojivú. Na návrh vlády, interpelovaného alebo najmenej pätiny poslancov sa hlasovanie o uznesení môže spojiť s hlasovaním o dôvere vláde alebo jej členovi.

Sudcovia však nevyhoveli zvyšnej časti návrhu vlády SR, ktorú zastupoval jej podpredseda a minister spravodlivosti Daniel Lipšic.

TASR o tom informoval poradca ÚS pre styk s médiami Štefan Németh.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]