magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Sviatok tradičnej kultúry Cassovia Folkfest 2005 sa začal v Košiciach
@ Kultúra -> Podujatia      Jun 24 2005 - 13:42 GMT
Košice (TASR) - V Košiciach sa včera začal vystúpeniami trubačov, gajdošov a sprievodom mestom 1. ročník sviatku tradičnej kultúry Cassovia Folkfest (CFF) 2005. Vystúpi na ňom vyše 900 účinkujúcich.

Štvordňovým podujatím chce mesto, Národné osvetové centrum v Bratislave a umelecká agentúra Kultobin nadviazať na tradíciu košického medzinárodného folklórneho festivalu, ktorý sa po 23 ročníkoch naposledy konal v roku 1997.

Podľa prezidenta podujatia Štefana Mráza organizátori chcú ponúknuť špičkovú úroveň porovnateľnú s najväčšími slovenskými festivalmi.

Medzi účinkujúcimi bude aj päť zahraničných súborov - z Cypru, Bieloruska, Maďarska, Bosny a Hercegoviny a Rumunska, šesť mládežníckych a päť detských súborov z Košíc, trinásť folklórnych súborov z rôznych slovenských miest a tri dedinské folklórne skupiny z východného Slovenska. Súčasťou programu je súťažná prehliadka choreografií folklórnych súborov z celého Slovenska a programy humoristickej skupiny Drišľak, Lúčnice a Zuzany Smatanovej.

Podujatia CFF sa odohrajú v zrekonštruovanom košickom Amfiteátri, na Hlavnej ulici, v Historickej radnici a Jumbo centre. Každý, kto príde oblečený v ľudovom kroji, má vstup na festivalové programy zdarma.

„Košice majú niekoľko vynikajúcich folklórnych súborov, množstvo ďalších pracuje v celom východoslovenskom regióne. Reprezentujú nás po celom svete. Myšlienka, že by mali mať dôstojný priestor na prezentáciu aj doma, vyprovokovala vznik Cassovia Folkfestu," uviedol na margo festivalu primátor Košíc Zdenko Trebuľa.

Poslanci mestského zastupiteľstva podporili festival z rozpočtu mesta sumou 300 000 korún. Ïalšie vyše dva milióny korún sa investovali do rekonštrukcie amfiteátra, ktorý bol vo veľmi zlom technickom stave. Práce robili mestské podniky, Bytový podnik mesta Košice a Správa mestskej zelene. S finančnou podporou festivalu pomohli viaceré košické spoločnosti a inštitúcie. Podľa Trebuľu investícia do amfiteátra nebude jednorazová a mesto hľadá pre amfiteáter model fungovania, ktorý by zabezpečil jeho využite počas roka.

Okrem vystúpení v centre mesta sa väčšina programov sústredí do amfiteátra. Večerné bloky sú koncipované do trojprogramov. V sobotu diváci uvidia najlepšie choreografie ľudového tanca v podaní súborov, ktoré sa z postupových súťaží dostali na toto celoslovenské vyvrcholenie z celého Slovenska. Program choreografií bude v Jumbo centre. V sobotu večer v amfiteátri uvedú Abovskú svadbu, v ktorej budú účinkovať všetky košické súbory. Má to byť veľkolepá ukážka tradičných zvykov, ktoré v abovských obciach sprevádzali tento obrad. Po nej vystúpi s reprezentačným programom Lúčnica, informoval programový riaditeľ Vladimír Urban.

V nedeľu popoludní vo svojom programe vystúpia detské súbory, CFF pozdravia interpreti z festivalových miest Myjava, Terchová a Detva, v galaprograme sa budú prezentovať najlepšie výstupy účastníkov festivalu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]