magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

MAN Nutzfahrzeuge vybuduje svoj nový závod v Košiciach alebo Krakove
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 27 2005 - 08:30 GMT
Frankfurt nad Mohanom 26. júna (TASR) - Košice alebo Krakov? V jednom z nich vybuduje nemecký výrobca úžitkových vozidiel MAN Nutzfahrzeuge svoj nový závod na výrobu nákladných áut.

"V súčasnosti sa rozhodujeme medzi 2 lokalitami: Krakovom v Poľsku a Košicami na Slovensku," uviedol šéf nemeckého koncernu Anton Weinmann v rozhovore pre noviny Euro am Sonntag. Pôvodne sa MAN Nutzfahrzeuge rozhodoval medzi 4 lokalitami. "V súčasnosti MAN vedie podrobné rokovania," dodal Weinmann. Konečné rozhodnutie by malo padnúť koncom júla.

Rozbehnutie prevádzky nového závodu, ktorý by mal vyrobiť okolo 15 000 ťažkých nákladných vozidiel ročne, sa predpokladá koncom roka 2007. S pomocou závodu chce nemecký výrobca využiť rastúci potenciál vo východnej Európe.

Riaditeľ najväčšej divízie koncernu MAN zároveň potvrdil
prognózu pre tento rok. "Očakávame, že dosiahneme ciele, ktoré sme si vytýčili," uviedol. Weinmann začiatkom apríla informoval, že divízia nákladných vozidiel by mala v tomto roku dosiahnuť prevádzkový zisk vyšší o 100 miliónov EUR, čo je v prepočte 3,8 miliardy SKK. MAN Nutzfahrzeuge zaúčtoval v minulom roku zisk pred započítaním úrokov a daní (EBIT) v hodnote 342 miliónov EUR. Prevádzková marža tak predstavovala 5,5 %. Najneskôr v roku 2007 by sa však mala zvýšiť na 6,5 %. Divízia plánuje v nasledujúcich rokoch ušetriť 150 miliónov EUR. Úspory dosiahne vďaka zníženiu nákladov na zamestnancov v Nemecku a v Rakúsku (100 miliónov EUR), úsporám v odbytovej politike (25 miliónov EUR) a zníženiu výrobných nákladov (25 miliónov EUR). Weinmann zároveň plánuje zvýšiť trhový podiel divízie z 15,2 na 18 %.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]