magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Slovenskí a slovinskí ústavní sudcovia v Košiciach diskutujú o európskom práve
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 28 2005 - 19:24 GMT
Košice 28. júna (TASR) - Vzťahom medzi európskym a národným právom s osobitným zreteľom na postavenie národných ústav i ďalšiemu postupu členských štátov pri ratifikácii Zmluvy o ústave pre Európu sú venované rozhovory medzi slovenskými a slovinskými ústavnými sudcami, ktoré sa dnes začali na pôde Ústavného súdu SR v Košiciach.

Delegácia ÚS Slovinskej republiky vedená jeho predsedom Janezom Čebuljom pricestovala na Slovensko v pondelok. Slovinských hostí v rámci trojdňovej návštevy v stredu prijme prezident SR Ivan Gašparovič, predseda parlamentu Pavol Hrušovský a vicepremiér a minister spravodlivosti Daniel Lipšic.

Predseda slovinského ÚS dnes s predsedom ÚS SR Jánom Mazákom pred novinármi pripomenuli spoluprácu oboch súdov, ktorá začala ešte pred vstupom oboch krajín do Európskej únie. V súčasnosti medzi aktuálne otázky, ktorými sa zaobarajú, patrí postavenie oboch inštitúcií po vstupe do únie. "Naše postoje k aplikácii európskeho práva a postaveniu ústavných súdov sú veľmi podobné a myslím si, že práve na základe týchto pomerne zhodných stanovísk môžme zakladať aj do budúcnosti našu úspešnú spoluprácu," konštatoval predseda slovinského ÚS.

Predseda ÚS SR pripomenul, že slovinskí ústavní sudcovia sú lídrami v európskych otázkach, pričom už riešili aj konkrétne kauzy týkajúce sa európskeho práva. V prvom prípade odložili účinnosť pravidiel vyplývajúcich z európskej smernice, upravujúcej povinnosti pri výrobe potravy pre zvieratá. Kauza sa týka porušenia Zmluvy o založení ES a už dva roky sa ňou zaoberá Súdny dvor (SD) v Luxemburgu. Druhý, už rozhodnutý prípad, bol o sťažnosti istej nemeckej banky a otázke záväznosti európskeho nariadenia o konkurznom konaní pred 1. májom 2004. Slovinský ÚS sťažnosť odmietol, pričom konštatoval, že európske právo nemôže zaväzovať národný všeobecný súd pred vstupom krajiny do ES. Na slovenskej strane je zatiaľ prvým rozhodnutie neobrátiť sa na SD s predbežnou otázkou o výklade antidiskriminačnej smernice.

"Ak chceme získať autoritu v európskom právnom prostredí, tak zbližovanie našich stanovísk bude prvým predpokladom nato, aby sme boli akceptovaní," uviedol na margo vzájomných kontaktov Mazák. Zdôraznil pritom snahu postupovať podľa národných ústav, ale súčasne mať na zreteli európske spoločenstvo a povinnosti, ktoré obe krajiny na seba dobrovoľne prevzali práve vo svojich ústavách.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]