magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Pozvánka na literárny podvečer s britským autorom
@ Kultúra -> Literatúra      Jul 06 2005 - 13:04 GMT
/British Council - tlačová správa/ -- British Council srdečne pozýva všetkých milovníkov dobrej literatúry na prezentáciu britského čísla Revue svetovej literatúry a časopisu Vlna, na ktorej sa zúčastní britský autor Brian McCabe. Akcia sa uskutoční 9. júla o 17.00 v Košiciach, Kaviareň Slávia, Hlavná 63.

Prosíme, aby ste prijatie pozvania potvrdili na adrese [email protected]. Podujatie bude tlmočené.

Kto je Brian McCabe?

Narodil sa v malej baníckej dedinke neďaleko Edinburghu. Na Edinburgh University vyštudoval filozofiu a anglickú literatúru. Od roku 1980 je spisovateľom na voľnej nohe. Zúčastnil sa niekoľkých štipendijných pobytov, v poslednom čase ako rezidenčný románopisec na St. Andrew University a rezidenčný spisovateľ Perthu na Kinross Council 2000-2004. V rokoch 1988-89 bol škótsko – kanadským výmenným štipendistom. Jeho diela získali niekoľko ocenení škótskej Arts Council a v roku 2000 sa stal nositeľom ceny Conongate Prize. V súčasnosti je rezidenčným spisovateľom na University of Edinburgh. So svojou rodinou žije v Edinburghu.

Vydal tri zbierky poézie: Spring’s Witch (Mariscat Press), One Atom to Another (Polygon) a Body Parts (Canongate). Okrem poézie píše beletriu a je autorom dvoch zbierok poviedok The Lipstick Circus (Mainstream, 1985, 1988, 1990) a In a Dark Room with a Stranger (Penguin, 1995) a románu The Other McCoy (Mainstream 1990 / Penguin 1991).

Jeho najnovšia zbierka poviedok A Date With My Wife vyšla v júni 2001 vo vydavateľstve Canongate. V auguste 2004 vyšiel vo vydavateľstve Argyll výber z poviedok Selected Stories.

Čo o ňom napísali?


‘McCabeov prístup je osviežujúci. Žiadne stereotypy, len neúnavné písanie. Nedá vám spávať
a nemilosrdnými ranami poznania vám zatne priamo do srdca.
- Sophie Cooke, The Big Issue.

‘Provokatívne poviedky, ktoré vám nezídu z mysle.’
-Gail Wylie, The Herald.

'Priama, úsporná a majstrovská zručnosť Briana McCabea musí presvedčiť aj skeptika, že poviedka je umeleckým prostriedkom rovnako vznešeným ako poézia a rovnako schopným vyjadriť aj tie najsubtílnejšie, najmenej uchopiteľné citové vnemy. McCabe je zároveň vtipný aj dojemný – a to znamená, že jeho poviedky žijú. Je v nich génius.'
- Anne Smith, the New Statesman.

'Uštipačný autor s dobrým postrehom a smrteľným vtipom.'
- Scotland on Sunday.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]