magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Predseda ÚS Ján Mazák sa už asi nebude uchádzať o post ústavného sudcu
@ Aktuálne -> Rôzne      Jul 06 2005 - 21:10 GMT
Košice 6. júla (TASR) - Predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák už pravdepodobne nebude znovu kandidovať na post ústavného sudcu.

"S istotou takmer hraničiacou so sto percentami už kandidovať nebudem, aj keby som mohol," uviedol dnes na stretnutí s novinármi v Košiciach. Spolu s väčšinou sudcov tzv. druhého Ústavného súdu sa mu skončí funkčné obdobie v januári 2007.

Podľa Mazáka by bolo dobré, aby na ÚS prišli noví ľudia, ktorí dokážu rozvinúť prácu súčasných sudcov. Pripustil však, že zrejme najzávažnejším dôvodom jeho rozhodnutia je výber budúcich kolegov. "Možno to posledné, čo som povedal, je jediný dôvod. Rozhodujete o štáte, o spoločnosti, o ľuďoch, a keďže asi neovplyvním výber mojich kolegov, asi nebudem schopný len tak sedieť a čakať, s kým budem pri tomto stole," dodal.

Šéf ÚS pripomenul problémy okolo voľby kandidátov na chýbajúcich dvoch ústavných sudcov a upozornil, že Národnú radu SR na jeseň 2006 čaká voľba ďalších štrnástich. Označil ju za veľkú skúšku nového parlamentu, pretože noví sudcovia budú tvoriť kostru budúceho Ústavného súdu. Hoci vo svete býva pravidlom, že na ústavné súdy nastupujú najväčšie kapacity, slovenský právny poriadok okrem veku, vzdelania a 15 rokov právnickej praxe nekladie na kandidátov žiadne ďalšie požiadavky. Výkon funkcie ústavného sudcu je však čoraz náročnejší. Mazák by preto rád oslovil zákonodarcov a upozornil na zodpovednosť pri výbere budúcich ústavných sudcov.

Ján Mazák pôsobil na ÚS od jeho počiatku ako poradca. Za predsedu druhého ÚS ho vymenoval prezident SR Rudolf Schuster. Spolu s ďalšími ôsmimi ústavnými sudcami sa ujal funkcie 22. januára 2000. V tom čase tvorilo ÚS desať sudcov. Desiatym bol ¼ubomír Dobrík, ktorého prvé funkčné obdobie trvalo až do roku 2004.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]