magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Psychosociálne centrum pomáha nezamestnaným s psychickými ťažkosťami
@ Aktuálne -> Medicína      Jul 12 2005 - 16:09 GMT
Košice 12. júla (TASR) - Pomôcť dlhodobo nezamestnaným s psychickými ťažkosťami nájsť sebadôveru, zvýšiť sociálne i manuálne zručnosti a tým aj šancu nájsť si zamestnanie je cieľom projektu Podané ruky, ktorý realizuje košické Psychosociálne centrum (PSC).

Ročný projekt, podporený z Fondu sociálneho rozvoja, sa začal vlani v decembri. Projektová manažérka a riaditeľka PSC Miroslava Orolová dnes novinárov informovala, že z dvesto záujemcov zapojiť sa do projektu postúpilo 25.

"Naši frekventanti sú veľmi spokojní s priebehom projektu a sú motivovaní k práci. Podali žiadosti pre rôznych zamestnávateľov a niektorým sa už podarilo aj zamestnať sa," konštatovala. Podľa jej slov z tých, ktorí postúpili, si už piati našli prácu buď v pôvodných pracovných profesiách ako kuchár a predavačka, alebo v sociálnych profesiách. Všetci frekventanti majú stredoškolské vzdelanie, pričom väčšinu z nich tvoria ženy.

Časť frekventantov po ukončení projektu dostane na základe preukázaných schopností šancu pôsobiť v PSC ako pomocníci terapeutov. Ïalší môžu potenciálne pôsobiť ako sociálni, respektíve terénni sociálni pracovníci.

Partnermi projektu je úrad práce, magistrát mesta, krízové stredisko pre osamelých rodičov, Rada pre poradenstvo v sociálnej práci a občianske združenie Podané ruky, ktoré zabezpečuje v prácu v rehabilitačných dielňach, kde frekventanti pracujú s keramikou či textíliami.

Podľa Orolovej chce PSC aj do budúcna pokračovať v projektoch pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí majú psychické či sociálne ťažkosti. Zariadenie na Jegorovovom námestí na Furči, ktoré je mestskou príspevkovou organizáciou, však môže navštíviť ktokoľvek. "Všetky služby v našom zariadení sú hradené buď zdravotnými poisťovňami, alebo z iných prostriedkov, takže ktokoľvek, kto má nejaké rodinné či manželské ťažkosti, pociťuje úzkosť, depresie, alebo má nejaké sociálne problémy a potrebuje sociálne poradenstvo, môže prísť a veľmi radi mu pomôžeme," dodala.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]