magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Názov výstavy: TRIUMFÁLNY SPRIEVOD CISÁRA MAXIMILIÁNA I. V drevorezoch A.Dürera, H.Burgkmaira a H.Springleeho.
@ Kultúra -> Výstavy      Jul 12 2005 - 16:49 GMT
Miesto: Katova bašta, Hrnčiarska č. 7
Termín: 1.7. – 30.8.2005
Kurátor: Mgr.I.Havlice

Cisár Maximilián I. (1459-1519) rakúsky arcivojvoda, od roku 1486 rímsky kráľ (vlády sa ujal po smrti svojho otca Fridricha III. - v roku 1493). Od roku 1508 cisár Svätej ríše rímskej. Napriek tomu že to bol panovník, ktorému ríša vďačila za vzkriesenie starého germánskeho sna o svetovej monarchii, bol vďaka neustálym sporom o dedičské práva a následným vojenským výpravám, a hlavne neochote nemeckých kniežat tieto výpravy financovať, príliš chudobný, aby si mohol ako iní monarchovia budovať pamätníky z mramoru a zo zlata. Starosť o oslavu svojich významných činov zveril do rúk rytcom, ktorí ju zvečnili v ilustráciách jeho alegorických spisov a monumentálnych grafických súborov.


Triumfálny sprievod - toto, mnohými výtvarnými kritikmi, často sporne hodnotené dielo vznikalo už pravdepodobne od roku 1508. Samotnej realizácii v drevoreze mu predchádzalo mnoho skíc a kresieb. Vznikli na priamu objednávku cisára Maximilána I., ktorý sa sám podieľal aj na navrhovaní motívov jednotlivých častí. Celý sprievod pozostáva zo 147 drevorezov a meral 540 cm. Autori jednotlivých listov boli Albrecht Dürer, Albrecht Altdorfer, Hans Springinklee a Hans Burgkmair, Hieronymus Beck, Erhard Schön, Hans Dürer. Bolo zrealizovaných niekoľko vydaní, ale vlastne až po smrti cisára Maximilána.

Výstava predstavuje súbor z grafickej zbierky Východoslovenského múzea, v ktorej sa nachádza 45 listov Triumfálneho sprievodu a časti Triumfálneho vozu. Po porovnaní s dostupnými reprodukciami originálov ide väčšinou o kópie a reprinty (novotlače) z 18.storočia.

Pochádzajú z testamentárneho odkazu I.Henszelmanna, jednoho zo zakladateľov múzea.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]