magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Šaňa: Rómovia odchádzajú do zahraničia kvôli zlej sociálnej situácii
@ Aktuálne -> Rôzne      Jul 19 2005 - 18:16 GMT
Košice 19. júla (TASR) - Zvýšenú migráciu Rómov z košického sídliska Lunik IX do Čiech a ďalších štátov, najmä Belgicka, Írska a Veľkej Británie, potvrdil dnes pre TASR rómsky starosta tejto mestskej časti s takmer 5400 obyvateľmi Ladislav Šaňa.

"Odchádzajú kvôli zlej sociálnej situácii. Sú nezamestnaní, majú nízke sociálne dávky, nevedia zaplatiť nájomné a ja im neviem pomôcť, pretože máme nízky rozpočet, ktorý Magistrát mesta Košice ešte znižuje, aby sme peniaze neprejedli," povedal starosta. Podľa jeho slov sa tak deje napriek tomu, že všetci vedia o neštandardnej situácii na Luniku IX, kde sú všetci občania sociálne slabí, nevedia sa o seba postarať a mnohí sú negramotní. Šaňa uviedol, že na sídlisku je 99 percentná nezamestnanosť a len niekoľko desiatok Rómov si našlo prácu v U.S. Steel Košice.

Šaňa vyjadril počudovanie nad tým, že rómski migranti žiadajú v ČR o azyl. Podľa jeho názoru je to z nevedomosti, pretože ako občania krajiny, ktorá je členom EÚ, nemajú šancu azyl získať a skôr my mali žiadať o prácu. Ako dodal starosta, veľa Rómov cestuje do zahraničia aj viac razy, pretože aspoň na krátky časť majú dôstojné podmienky pre život.

Podľa hovorkyne MMK Zuzany Bobrikovej sa situácia na košickom Luniku IX, ale aj v ďalších usadlostiach s väčšou koncentráciou Rómov, v posledných rokoch výrazne zhoršila najmä pod vplyvom vládnych sociálnych reforiem. Mesto sa maximálne snaží pomáhať týmto obyvateľom aj na úkor ostatných obyvateľov, no finančné možnosti mesta sú obmedzené.

Bobriková informovala, že za prvé štyri mesiace tohto roka dostala mestská časť Lunik IX po 1500 korún na každého zo 4942 trvalo prihlásených obyvateľov ako podielové dane z príjmov fyzických osôb. Za máj a jún už bol tento príspevok znížený na 845 korún na obyvateľa, zvyšok bol účelovo viazaný na úhradu poplatkov za dodávku vody. Dva milióny korún dalo mesto zo svojho tohtoročného rozpočtu na úhradu nedoplatkov za vodu. Ïalšie milióny korún dáva mesto do upratovania, čistenia, údržby komunikácií, odvozu odpadu a nedoplatkov za bývanie, ktoré musí znášať Bytový podnik mesta Košice (BPMK). Ostatné malé mestské časti dostávajú vyšší podiel z daní (3200 korún na obyvateľa), ale zo svojho rozpočtu zabezpečujú všetky potreby - čistenie, zimnú údržbu, osvetlenie na komunikáciách. Vo všetkých ostatných mestských častiach obyvatelia platia za zber a zneškodnenie odpadu, na Luniku IX sa evidujú za túto službu veľké nedoplatky.

Bobriková pripomenula, že BPMK ako správca bytového fondu má na sídlisku dlžobu na nájomnom vyše 170 miliónov korún. Ïalšie miliónové nedoplatky evidujú elektrárne. Plynárne kvôli nedoplatkom úplne odstavili dodávku plynu do bytov. Dodávka tepla počas vykurovacej sezóny bola zabezpečená len niekoľko týždňov. Dôvodom bolo neuhrádzanie poplatkov za teplo a neustále nelegálne vypúšťanie teplej vody z vykurovacieho systému. Denne ubudlo zo systému 13–20 metrov kubických úžitkovej vody. Ako sa bude kúriť najbližšiu zimu je otázne, pretože pri prehliadke 690 bytov zistil BPMK, že chýba tisíc radiátorov, ktoré obyvatelia odmontovali a zrejme predali v zberných surovinách. Na zabezpečenie nových by bolo treba okolo 4 miliónov korún.

"Podľa odhadov žije na území mesta Košice 25 tisíc Rómov. Pri sčítaní obyvateľov v roku 2001 sa k rómskej národnosti prihlásilo 5055 občanov. Nie je v silách samosprávy vyriešiť vážne sociálne problémy tejto skupiny obyvateľov," dodala hovorkyňa Bobriková.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]